Iatropedia

Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τον καρκίνο με 17% μεγαλύτερη ακρίβεια από τους γιατρούς

Medical technology, doctor use AI robots for diagnosis, care, and increasing accuracy patient treatment in future. Medical research and development innovation technology to improve patient health.

Τι δείχνει νέα μελέτη του UCLA για τον καρκίνο του προστάτη

Καλύτερες επιδόσεις από τους γιατρούς, σε ό,τι αφορά τη διάγνωση ενός κοινού καρκίνου στους άνδρες, επιδεικνύει η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Νέα μελέτη από το UCLA διαπίστωσε ότι εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια 84%, έναντι ακρίβειας 67% για τους γιατρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Το Unfold AI, της Avenda Health, ένα λογισμικό που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο AI για να απεικονίσει την πιθανότητα καρκίνου με βάση διάφορους τύπους κλινικών δεδομένων.

Στη μελέτη, μία ομάδα επτά ουρολόγων και τριών ακτινολόγων ανέλυσε 50 περιπτώσεις στις οποίες είχαν αφαιρεθεί όγκοι, αναζητώντας σημάδια υπολειπόμενου καρκίνου.

Λίγους μήνες αργότερα, το λογισμικό AI έκανε την ίδια ανάλυση.

Το «αρνητικό ποσοστό περιθωρίου» – ένας όρος που περιγράφει την απουσία καρκινικών κυττάρων που περιβάλλουν τον αφαιρεθέντα ιστό – ήταν 45 φορές μεγαλύτερο στις περιπτώσεις που ανιχνεύθηκαν με AI, επομένως οι πιθανότητες να «μείνει» καρκίνος ήταν πολύ λιγότερες.

«Η τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνει τις πληροφορίες που έχουμε επί του παρόντος για τον καρκίνο του προστάτη ενός ασθενούς – όπως η παθολογία, η απεικόνιση και τα αποτελέσματα της βιοψίας του – και δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη εκτίμησης του καρκίνου», ανέφερε στο Fox News Digital ο ουρολόγος Ali Kasraeian που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Unfold AI.

«Τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε από το Unfold AI μας λένε εάν για έναν ασθενή ενδείκνυται η εστιακή θεραπεία ή μια πιο ριζική θεραπεία, όπως ριζική προστατεκτομή ή ακτινοθεραπεία, διασφαλίζοντας ότι βελτιστοποιούμε τη θεραπεία του καρκίνου, την εξατομίκευση της φροντίδας του καρκίνου και την ποιότητας ζωής», πρόσθεσε.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ακριβείς διαγνώσεις και πιο στοχευμένες θεραπείες, μειώνοντας την ανάγκη για πλήρη αφαίρεση πλήρους του αδένα και τις παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν, όπως η ακράτεια και η ανικανότητα, έγραψαν οι ερευνητές.

Ο Joshua Trachenberg, PhD, είναι καθηγητής νευροβιολογίας στο UCLA, ασθενής και ο ίδιος με καρκίνο του προστάτη. Αφού οι γιατροί βρήκαν έναν αργά αναπτυσσόμενο όγκο στον προστάτη του, συνέστησαν τη χειρουργική του αφαίρεση. Ο ίδιος, όμως, αποφάσισε να διερευνήσει άλλες επιλογές.

«Ήρθα σε επαφή με μια ομάδα στο UCLA, όπου είμαι επίσης μέλος ΔΕΠ, η οποία εξερευνούσε εναλλακτικές θεραπείες για την ολική αφαίρεση», λέει ο Trachenberg.

«Ο τρισδιάστατος χάρτης που δημιουργήθηκε από το Unfold AI επέτρεψε στην ομάδα να εντοπίσει ακριβή περιθώρια, να στοχεύσει την καρκινική περιοχή και να αποφύγει τυχόν λειτουργικές δομές του αδένα», είπε.

Ο Trachenberg έχει πλέον απαλλαγεί από καρκίνο και κατάφερε να αποφύγει τη ριζική προστατεκτομή.

Πιθανοί κίνδυνοι, περιορισμοί

«Η ακρίβεια της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των δεδομένων στα οποία εκπαιδεύεται», λέει ο Δρ Harvey Castro, ιατρός επείγουσας ιατρικής και εθνικός ομιλητής για την τεχνητή νοημοσύνη με έδρα το Ντάλας του Τέξας, ο  οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη: «Τα φτωχά δεδομένα μπορεί να οδηγήσουν σε ανακριβείς διαγνώσεις».

Όμως, προειδοποιεί πως δεν πρέπει να υπάρχει «υπερβολική εξάρτηση» από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνει, όχι να αντικαθιστά, την κλινική κρίση των επαγγελματιών υγείας», τονίζει.

«Το AI είναι ο νέος μας σύμμαχος στη διάγνωση», προσθέτει. «Όμως, όπως κάθε εργαλείο, λειτουργεί καλύτερα σε ανθρώπινα χέρια», τονίζει.

Το απόρρητο θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χρήση αυτού του τύπου τεχνολογίας.

«Ο χειρισμός ευαίσθητων δεδομένων ασθενών με τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί αυστηρά μέτρα προστασίας δεδομένων για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη και να διαφυλαχθεί το απόρρητο των ασθενών».

Το κόστος των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, τέλος, μπορεί επίσης να είναι σημαντικό εμπόδιο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η αλήθεια για τα προϊόντα after sun, σύμφωνα με τους ειδικούς

Φαγούρα στο στήθος: Από τι μπορεί να προκαλείται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό στη θάλασσα και πως βγάζουμε τα αγκάθια από το δέρμα