Iatropedia

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τον φαρμακοποιό, αλλά όχι να τον αντικαταστήσει

Τι μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στα φαρμακεία και ποια είναι τα όριά της, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στη λειτουργία των φαρμακείων και την φροντίδα των ασθενών, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους φαρμακοποιούς.

Στοχευμένες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να στηθούν ακόμη και σε μια ημέρα με ελάχιστο κόστος. Οι εφαρμογές αυτές βοηθούν τους φαρμακοποιούς:

Ωστόσο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ρόλο του φαρμακοποιού. Και αυτό, διότι η σχέση και η εμπιστοσύνη μεταξύ φαρμακοποιών και ασθενών δεν χτίζεται μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κ. Ανδρέας Συμεωνίδης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, σε ομιλία του με θέμα «Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων στο χώρο της υγείας». Η ομιλία δόθηκε στο πλαίσιο του φαρμακευτικού συνεδρίου PHARMApoint 2023, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Προσήνεια και καθημερινότητα

«Ο ρόλος του φαρμακοποιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα σύστημα ή λογισμικό, όσο ευφυές κι αν είναι αυτό», τόνισε ο κ. Συμεωνίδης. «Η σχέση που έχουν οι φαρμακοποιοί με τους πολίτες και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους δεν μπορεί να χτιστεί ανάμεσα στον άνθρωπο και οποιαδήποτε μηχανή. Η προσήνεια είναι και θα παραμείνει ανθρώπινο χαρακτηριστικό».

Ωστόσο, η χρήση των τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να λύσει τα χέρια των φαρμακοποιών. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την καθημερινότητά τους με τρόπο εύκολο, έξυπνο και γρήγορο.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να υποστηρίξει εφαρμογές που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να παρέχουν προσωποποιημένη υπηρεσία και προσωποποιημένες συστάσεις στους πολίτες, πάντα ανάλογα με τα φάρμακα που χρειάζονται ή τα παραφάρμακα που θέλουν να πάρουν», εξήγησε ο κ. Συμεωνίδης.

Στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό ακόμη και του πιο μικρού φαρμακείου. Και αυτό διότι μπορεί να διευκολύνει τα πάντα – από την οργάνωση της αποθήκης ώστε ο φαρμακοποιός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού είναι αποθηκευμένο κάθε φάρμακο μέχρι τον ορισμό αυτοματοποιημένων στρατηγικών τιμολόγησης και τη δημιουργία αποθέματος με βάση την εποχή, τους πολίτες που εξυπηρετεί και τις τρέχουσες τιμές στις φαρμακαποθήκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock