Η «τριδημία» κορωνοϊού, γρίπης, RSV θα μας απειλεί για πολλά ακόμα χρόνια: Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών

  • Ρούλα Τσουλέα
τριδημία
Οι χειμώνες με πολλαπλές ταυτόχρονες αναπνευστικές λοιμώξεις θα γίνουν η νέα κανονικότητα. Οι επιπτώσεις στους πάσχοντες από άλλες ασθένειες.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλούς ακόμα χειμώνες όπου η «τριδημία» των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων θα φέρνει στα όριά τους τα συστήματα Υγείας, απειλώντας την φροντίδα των πασχόντων από άλλες παθήσεις.

Την δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έκανε ο Dr. Ashish Jha, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Washington Post, ο Dr. Jha εξήγησε ότι η τριπλή επιδημία της COVID-19, της γρίπης και των λοιμώξεων από άλλα εποχιακά παθογόνα, πιέζει ασφυκτικά τα νοσοκομεία, που αναγκάζονται να διαθέτουν ολοένα περισσότερες κλίνες για τους ασθενείς αυτούς.

Το επακόλουθο είναι να περιορίζονται οι διαθέσιμοι πόροι για τα μη-COVID σοβαρά περιστατικά.

«Ανησυχώ ότι θα είναι για χρόνια δυσλειτουργικό το σύστημα Υγείας», είπε. «Δεν θα μπορεί να φροντίσει σωστά τους ασθενείς με έμφραγμα. Δεν θα μπορεί να φροντίσει τους ασθενείς με καρκίνο. Δεν θα μπορεί να φροντίσει τα παιδιά με σκωληκοειδίτιδα, διότι για τρεις ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο θα πλημμυρίζει από ασθενείς με αναπνευστικούς ιούς».

Διαβάστε ακόμα Εξαντλούνται οι ΜΕΘ: Από τις 1.165 συνολικά κλίνες οι 976 είναι κατειλημμένες – Μόλις 189 οι κενές, λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Μετάλλαξη Κράκεν: Καμπανάκι απο ECDC για τους ανεμβολίαστους έναντι στην COVID-19

Ο Dr. Jha εκτίμησε ότι η τυπική εποχή των ιώσεων θα αρχίζει πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αιτία γι’ αυτό θα είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος μπορεί να φέρει την έναρξή της στον Σεπτέμβριο ή ακόμα και στον Αύγουστο.

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει και κατά το παρελθόν αυτή την εκτίμηση, αλλά ο Dr. Jha πιστεύει ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει.

«Νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το χρόνιο κόστος της πανδημίας. Έως τώρα την αντιμετωπίζει περισσότερο ως ένα οξύ πρόβλημα», είπε. «Δεν έχουμε ιδέα πόσο δύσκολη θα γίνει η ζωή για όλους μας, για πάρα πολύ καιρό».

Ο κορωνοϊός Κράκεν

Τον εφετινό χειμώνα, η «τριδημία» κορωνοϊού, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) έχει οδηγήσει δυσανάλογο αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται πολλά παιδιά, που νοσηλεύονται με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κάποια κάμψη στα κρούσματα, ο Dr. Jha εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα νέο κύμα. Αιτία γι’ αυτό θα είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος ήδη εξελίχθηκε στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη XBB.1.5.

Η μετάλλαξη αυτή, που αποκαλείται και «Κράκεν», είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον. Μέσα σε ενάμιση μήνα κυριάρχησε στις ΗΠΑ, όπου πλέον το 43% των κρουσμάτων οφείλονται σε αυτήν.

τριδημία

Η μετάλλαξη αυτή είναι η πιο μεταδοτική που έχει παρατηρηθεί έως στιγμής. Έχει επίσης την ικανότητα να διαφεύγει της ανοσίας. Επομένως, μπορεί εύκολα να μολύνει τους πάντες, απειλώντας ειδικά:

  • Όσους δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένοι
  • Όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Τους ηλικιωμένους

Επιπλέον, η «τριδημία» καθιστά πιθανότερο να εκδηλώνει ένα άτομο αλλεπάλληλες ή και ταυτόχρονες ιογενείς λοιμώξεις. Και αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για τον οργανισμό.

Πολλαπλά προβλήματα

Ανάλογες εκτιμήσεις εκφράζουν και άλλοι ειδικοί. Ο κ. James Jarvis, ανώτερο στέλεχος στο σύστημα υγείας Northern Light Health, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην αμερικανική πολιτεία Μέιν, είπε ότι τον ανησυχεί το γεγονός πως τα νοσοκομεία βλέπουν ασθενείς οι οποίοι είναι πιο άρρωστοι απ’ ό,τι συνήθως. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Πάσχοντες από εμμένουσα COVID (Long COVID)
  • Παιδιά με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη λόγω της COVID
  • Ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα μετά από αναπνευστικές λοιμώξεις

Πάντως η «τριδημία» δεν είναι η μοναδική απειλή για τα νοσοκομεία, κατά τον κ. Jarvis.  Μείζον θέμα αποτελούν οι ελλείψεις προμηθειών, όπως τα φάρμακα, που συμβαίνουν με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα. Το ίδιο και η αντικειμενική αδυναμία του υπάρχοντος προσωπικού να ανταποκριθεί στις πρόσθετες ανάγκες που προκαλεί η τριπλή επιδημία των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Όλ’ αυτά οδηγούν σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των άλλων ασθενειών. «Οι καθυστερήσεις στη φροντίδα θα οδηγήσουν σε ασθενείς οι οποίοι είτε θα έχουν πιο βαριά νόσο είτε θα καταλήξουν», εκτίμησε ο κ. Jarvis. «Συνέβαινε και κατά το παρελθόν αυτό, αλλά όχι σε τέτοια έκταση όπως τώρα. Και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να το αποτρέψουμε».

Φωτογραφία: iStock