Η τσίχλα απελευθερώνει χιλιάδες μικροπλαστικά στο σάλιο, διαπιστώνει νέα έρευνα

  • Iatropedia newsroom
Η τσίχλα μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες μικροπλαστικά στο σάλιο, διαπιστώνει νέα έρευνα
Οι ερευνητές βρήκαν έναν ακόμη ένοχο για τα μικροπλαστικά που βρίσκονται πλέον παντού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο λόγος για την τσίχλα, καθώς νέα, πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι το μάσημα ενός και μόνο κομματιού μπορεί να απελευθερώσει εκατοντάδες έως χιλιάδες μικροπλαστικά στο σάλιο.

Η μελέτη βρίσκεται υπό αξιολόγηση και θα παρουσιαζόταν στο διετές συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι συγγραφείς ευελπιστούν ότι η έκθεση θα δημοσιευθεί στο Journal of Hazardous Materials Letters μέσα στο έτος.

«Στόχος μας είναι να μην ανησυχήσουμε κανέναν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Sanjay Mohanty, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Samueli του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. «Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν τα μικροπλαστικά είναι επικίνδυνα για εμάς ή όχι. Δεν υπάρχουν δοκιμές σε ανθρώπους. Γνωρίζουμε όμως ότι εκτιθέμεθα σε πλαστικά στην καθημερινή ζωή και αυτό θέλαμε να εξετάσουμε εδώ», εξήγησε.

Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πολυμερών που κυμαίνονται σε μέγεθος από λιγότερο από 5 χιλιοστά έως 1 μικρόμετρο. Τα μικρότερα πλαστικά αποκαλούνται νανοπλαστικά και μετρώνται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

Τα πολυμερή είναι χημικές ενώσεις με μεγάλες αλυσίδες μεγάλων και επαναλαμβανόμενων μοριακών μονάδων που ονομάζονται μονομερή, τα οποία είναι γνωστά για την ανθεκτικότητα και την ευκαμψία τους. Τα περισσότερα πλαστικά είναι συνθετικά πολυμερή, ενώ τα φυσικά πολυμερή περιλαμβάνουν την κυτταρίνη από φυτά. Οι τσίχλες συνήθως περιέχουν συνθετικά ή φυσικά πολυμερή για καλύτερη υφή, ελαστικότητα και διατήρηση της γεύσης, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της κατάποσης και της εισπνοής, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, και οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την παρουσία τους σε διάφορα μέρη ή υγρά του σώματος, όπως το αίμα, οι πνεύμονες, ο πλακούντας, ο εγκέφαλος και οι όρχεις. Γι’ αυτό και οι συγγραφείς ανέφεραν ότι ήθελαν να εντοπίσουν κι άλλες πιθανές πηγές κατάποσης μικροπλαστικών και τις συγκεντρώσεις τους.

«Η τσίχλα είναι ένα από τα τρόφιμα που επιλέξαμε επειδή είναι το μοναδικό τρόφιμο στο οποίο χρησιμοποιείται πλαστικό πολυμερές ως συστατικό», ανέφερε ο Mohanty στο CNN. «Άλλα τρόφιμα περιέχουν μικροπλαστικά εξαιτίας του τρόπου επεξεργασίας και συσκευασίας τους», συμπλήρωσε.

Πώς απομονώθηκαν τα μικροπλαστικά από τις τσίχλες

Τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε 10 τσίχλες δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μισά από τα δείγματα ήταν συνθετικά και τα άλλα μισά φτιαγμένα με φυσικά συστατικά.

Οι περισσότερες ετικέτες (αν όχι όλες) στις τσίχλες δεν αναφέρουν τι περιέχει η βάση της τσίχλας τους ούτε τρόπο επεξεργασίας.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι μόλις 1 γραμμάριο τσίχλας απελευθέρωνε κατά μέσο όρο περίπου 100 μικροπλαστικά, ενώ 1 γραμμάριο από κάποιες τσίχλες απελευθέρωσε έως και 637 μικροπλαστικά. Μία συνήθης τσίχλα σε στικ μπορεί να ζυγίζει από 1 γραμμάριο έως αρκετά γραμμάρια, σύμφωνα με διάφορες αναφορές.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 94% των μικροπλαστικών απελευθερώθηκε μέσα στα πρώτα οκτώ λεπτά της μάσησης.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ακόμη με έκπληξη ότι η μάσηση φυσικής τσίχλας δεν είχε τόση διαφορά. Ο μέσος αριθμός μικροπλαστικών σε 1 γραμμάριο συνθετικής τσίχλας ήταν 104, ενώ στις φυσικές τσίχλες ήταν 96.

Και οι δύο τύποι απελευθέρωναν επίσης κατά κύριο λόγο τύπους συνθετικών πολυμερών που χρησιμοποιούνται σε καθημερινά πλαστικά καταναλωτικά προϊόντα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απαραίτητη η συστηματική άσκηση μετά τον τοκετό – Τι είδους σωματική δραστηριότητα συστήνουν οι ειδικοί

Πολλαπλούν μυέλωμα: 25 κλινικές μελέτες διεξάγονται στο Κέντρο Αναφοράς στην Αθήνα

Θέλετε να φτάσετε υγιείς στα 70 σας χρόνια; Μελέτη αποκαλύπτει τι να τρώτε