Η Βρετανία απαγορεύει τις εισαγωγές ζαμπόν και γαλακτοκομικών από τη Γερμανία λόγω αφθώδους πυρετού
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, παρότι δεν υπάρχουν κρούσματα της ζωονόσου στη Βρετανία, η απαγόρευση θα βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωσή της και να προστατευθούν οι Βρετανοί αγρότες και το εισόδημά τους.
Οι γερμανικές Αρχές επιβεβαίωσαν την Παρασκευή το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού στη χώρα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια σε κοπάδι νεροβούβαλων στα περίχωρα του Βερολίνου.
Τι είναι ο αφθώδης πυρετός
Ο αφθώδης πυρετός είναι μια σοβαρή, άκρως μεταδοτική ιογενής νόσος των ζώων που προσβάλλει βοοειδή, χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και άλλα ζώα.
Αν και η ασθένεια δεν ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή την ασφάλεια των τροφίμων, μια ιδιαίτερα σοβαρή επιδημία το 2001 στη Βρετανία κατέληξε στη σφαγή περισσότερων από 6 εκατομμυρίων ζώων, καταστρέφοντας τα εισοδήματα πολλών κτηνοτρόφων.
Η επιδημία σήμαινε ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως απαλλαγμένη από τον αφθώδη πυρετό και αναμένεται να προκαλέσει κύμα εμπορικών περιορισμών.
Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εξαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων κρέατος, δερμάτων και προϊόντων αίματος είναι αυτήν τη στιγμή μετά βίας εφικτές, προσθέτοντας ότι «υπέθεσε ότι οι τρίτες χώρες θα επέβαλαν αμέσως απαγορεύσεις σε τέτοια αγαθά από τη Γερμανία».
Η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο αγοράς 18% και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων με μερίδιο αγοράς 12%, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών της Βρετανίας (AHDB).
«Αυτό σημαίνει ότι το ζαμπόν, το gammonκαι το μπέικον, καθώς και προϊόντα όπως το σαλάμι από τη Γερμανία δεν θα επιτρέπεται να μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να υπάρξει κάποια διαταραχή στην προσφορά», δήλωσε η Mandy Nevel, επικεφαλής του AHDB για την υγεία και την ευημερία των ζώων.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Ερυθρό Σταυρό και το Υπουργείο Υγείας
Καρκίνος του εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο, ποια τον μειώνουν
Παθαίνετε κράμπες τη νύχτα; Ποια βιταμίνη μπορεί στ’ αλήθεια να σας βοηθήσει