Iatropedia

Η ζέστη στη νοτιοανατολική Ευρώπη απειλεί την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων

Looking up at the dazzling, golden noonday sun,with a puffy cumulus cloud approaching from beneath.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα, ενώ οι σταθερά υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στο σώμα να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Η ζέστη κάνει τη νοτιοανατολική Ευρώπη να ασφυκτιά, απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς η χαμηλότερη θερμοκρασία της ημέρας αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οι θερμοκρασίες στην Αθήνα δεν θα πέσουν κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Weather Services International. Η Ρώμη και η Μαδρίτη αντιμετωπίζουν ημερήσιες ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου, επίπεδα που καταγράφηκαν επίσης αυτή την εβδομάδα και γύρω από τη λίμνη της Γενεύης.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα, ενώ οι σταθερά υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στο σώμα να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Στην Ευρώπη, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη ζέστη φέτος το καλοκαίρι είναι η χώρα μας και, ευρύτερα, οι χώρες των Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος της Μεσογείου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα συναγερμού για πυρκαγιές.

Η θερμοκρασία σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένεται να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες πέντε ημέρες, ενώ στη Σικελία και σε άλλες περιοχές της νότιας Ιταλίας θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Βορειότερα στην Ιταλία, σημειώθηκαν σοβαρές πλημμύρες στη Λομβαρδία, με τη λίμνη Κόμο να υπερχειλίζει. Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου διακόπηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ το χαλάζι και οι ισχυροί άνεμοι επηρέασαν τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές στο γειτονικό Πεδεμόντιο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς να αποκτήσετε πιο λευκά και λαμπερά δόντια με απλούς σπιτικούς τρόπους

Φάρμακα αδυνατίσματος: Οι περισσότεροι ασθενείς τα σταματούν νωρίς, δείχνει νέα ανάλυση

Pfizer: Ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για χάπι αδυνατίσματος που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα