Η ζωή είναι γλυκιά και γερή με πετιμέζι.Το come back
Μπορεί για αρκετά χρόνια να είχε ξεχασθεί αλλά σε πολλές περιοχές της επαρχίας οι κάτοικοι συνηθίζουν να το πίνουν ως σφηνάκι το πρωί καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο.
Παράλληλα το πετιμέζι αποτελεί άριστη πηγή σιδήρου,ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πονόλαιμου ενώ αποτελεί ασπίδα προστασίας για την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τους διαιτολόγους το πετιμέζι επειδή είναι η συμπυκνωμένη μορφή του σταφυλιού, μία και μόνο κουταλιά μπορεί να παρέχει ότι και σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι.
Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό.
Πλέον το ξεχασμένο πετιμέζι έχει εισβάλλει σε όλες τις γκουρμέ κουζίνες. Η νέα τάση στη διατροφή αλλά και η τελευταία λέξη της μόδας στις γλυκές αλχημείες των διάσημων σεφ προέρχεται από το σταφύλι.
Πλέον και οι επώνυμοι έλληνες σεφ έχουν εντάξει στα πιάτα τους το αρχαίο αυτό γλυκαντικό κερδίζοντας τις εντυπώσεις
ο χυμός των σταφυλιών
Ανάλογη όμως διατροφική αξία έχει και ο μούστος, ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από τη σύνθλιψή τους περιέχει και αυτός με την σειρά του πολλά θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, φαινόλες).
Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιοι γιατροί είναι πιο ελκυστικοί για τις γυναίκες;Έρευνα
Κονδυλώματα δώρο του καλοκαιριού και των εφήμερων σχέσεων.
Μίνι εγκέφαλος''καλλιεργείται'' στο εργαστήριο.Ποιους δρόμους ανοίγει