Ο κ. Φωτήλας συμφώνησε για την ανάγκη του έργου αλλά εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφερε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζόμενους άρθρο που αφορά στο εργασιακό τους καθεστώς. «Τα εργασιακά θα πρέπει να συζητούνται ενιαία σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, καθορίζονται ένα κοινό καθεστώς ανάμεσα στους εργαζόμενους με τις όποιες εξαιρέσεις κριθούν απαραίτητες. Αλλιώς και αιφνιδιάζουμε τους εργαζόμενους και πορευόμαστε μικροπολιτικά» τόνισε ο κ. Φωτήλας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα για τη δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ» μέσω του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ω.Κ.Κ) προς το Ελληνικό δημόσιο.
Καταρχάς είμαστε ευγνώμονες προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση για τη συγκεκριμένη πράξη. Γιατί και με αυτή τη δωρεά του – που θα ανέλθει στα 70 εκατομμύρια ευρώ – το Ίδρυμα Ωνάση αποδεικνύει τη μεγάλη και διαχρονική συνεισφορά του στην πατρίδα μας και συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας με σημαντικά έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.
Είναι επίσης σημαντική η εν θέματι δωρεά γιατί αφορά στον τομέα της καρδιολογίας και ειδικά των μεταμοσχεύσεων, που η χώρα μας έχει δεδομένες ελλείψεις.
Θα ωφελήσει μάλιστα όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μέσω της αναβάθμισης της παιδιατρικής κλινικής, των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και αυτών που θα προέρχονται από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.
Επιπλέον, η δημιουργία σύγχρονου κέντρου μεταμοσχεύσεων με καινοτόμες ερευνητικές μεθόδους – ένα «κέντρο αριστείας» όπως θα ονομαστεί – θα συμβάλλει στη μείωση της αναζήτησης μοσχευμάτων στο εξωτερικό αλλά και στην έρευνα για εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών που θα βελτιώνουν συνεχώς την υγεία των πολιτών και συγκεκριμένα αυτών με καρδιολογικά προβλήματα.
Γιατί αυτό είναι η αριστεία στην υγεία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών μέσω ερευνών που θα εφαρμόζουν νέες πρωτοποριακές μεθόδους στην αντιμετώπιση των ασθενειών.
Χαιρόμαστε βέβαια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναγνωρίζει επιτέλους την ανάγκη ύπαρξης κέντρων αριστείας στον χώρο της υγείας. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και στο χώρο της παιδείας.
Αλλά αναρωτιέμαι γιατί η αριστεία στην υγεία να προωθείται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και όχι και στο δημόσιο σύστημα υγείας;
Δεν χρειαζόμαστε δηλαδή νησίδες αριστείας και στα δημόσια νοσοκομεία για παράδειγμα στα πανεπιστημιακά που αποτελούν και κέντρα έρευνας;
Μία δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων στο Ωνάσειο.
Καταρχάς φέρνετε προς ψήφιση μια Σύμβαση Δωρεάς χωρίς να έρθετε σε επαφή ή διαβούλευση με το σωματείο των εργαζομένων επιβάλλοντας ουσιαστικά την άποψή σας σε αυτούς. Και έχετε τις ανάλογες συνέπειες καθώς προβαίνουν σήμερα, όπως πληροφορήθηκα, σε στάση εργασίας και προτίθενται να προβούν σε 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια…
Και επί της ουσίας έρχεστε να θεσμοθετήσετε και εργασιακά ζητήματα.
Ρυθμίζετε δηλαδή τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις αποδοχές των εργαζομένων – κάτι που δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και κατά περίπτωση, μόνο και μόνο για να καλύψει τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας.
Τα εργασιακά δηλαδή θα πρέπει να συζητούνται ενιαία σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, καθορίζονται ένα κοινό καθεστώς ανάμεσα στους εργαζόμενους με τις όποιες εξαιρέσεις κριθούν απαραίτητες. Αλλιώς και αιφνιδιάζουμε τους εργαζόμενους και πορευόμαστε μικροπολιτικά.
Με αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς εμείς όπως τόνισα και πιο πάνω εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας στην Επιτροπή για τη Σύμβαση Δωρεάς. Προφανώς δεν έχει να κάνει με αυτή καθαυτή τη δωρεά καθώς θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας για τα θέματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Ωνάσειου έχουν θέσει και επειδή περιμένουμε τυχόν τροπολογίες που θα φέρετε.
Ευχαριστώ πολύ!