Iatropedia

Ιατρική Ειδικότητα: Πυρ ομαδόν από τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε απόφαση του ΚΕΣΥ για επιλογή με εξετάσεις

Medical doctor or physician in white gown uniform with stethoscope in hospital or clinic fighting with COVID-19 for background banner

Πρόταση για τον τρόπο έναρξης της ιατρικής ειδικότητας που κατέθεσε το ΚΕΣΥ κι έκανε δεκτή το Υπουργείο Υγείας, έχει θέσει σε θέσεις μάχης σύσσωμο τον ιατρικό κλάδο.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας, από τον ερχόμενο Ιούλιο για την έναρξη της Ιατρικής Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης, οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις.

Επίσης, θεσπίζεται 14μελής Εθνική Επιτροπή στο ΚΕΣΥ, η οποία επιφορτίζεται με το έργο της οργάνωσης, διενέργειας και βαθμολόγησης των εξετάσεων αυτών ανά τέσσερις μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για έναρξη ειδικότητας ή εξειδίκευσης.

Μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας μάλιστα και με συγκεκριμένα κριτήρια θα επιλέγονται υποψήφιοι στο 20% των θέσεων κάθε εκπαιδευτικού κέντρου για τις ειδικότητες ή εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός έτους.

Αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Άμεση ήταν οι αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΓΝΕ – ΕΙΝΑΠ).

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μάλιστα, προκήρυξε για σήμερα Πέμπτη 27/06/24 3ωρη στάση εργασίας (09:00 με 12:00) και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΣΥ στις 10:00.

«Ως εμπνευστής της γνωστής απαράδεκτης ρύθμισης για την έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης των νέων γιατρών, οφείλετε να παρευρίσκεστε στο ΚΕΣΥ, για να εξηγήσετε στους συναδέλφους σας γιατί αποφασίσατε να καταστρέψετε το ΕΣΥ διώχνοντας τους νέους ειδικευόμενους από τη χώρα. Η συνάντησή μας να γίνει στα γραφεία σας στις 12:00, όπου αναμένουμε να μας ανακοινώσετε την απόσυρση της ρύθμισης», σημειώνουν οι γιατροί σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητά απόσυρση της σχετικής ρύθμισης, σημειώνοντας πως υποβαθμίζει το πτυχίο Ιατρικής, και επιτίθεται ευθέως στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων γιατρών.

«Το πτυχίο παύει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας, υποβαθμίζεται η αξία του. Στόχος δεν είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Άλλωστε στα περισσότερα τμήματα όχι μόνο δεν υπάρχει αναμονή αλλά πολλές θέσεις ειδικευόμενων είναι κενές λόγω υποστελέχωσης από ειδικευμένους, επειδή οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι αναγκαστικά στρέφονται προς τα λίγα πλέον στελεχωμένα τμήματα. Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειώσει την αναμονή στα τμήματα αυτά θα ανέπτυσσε πλήρως τις δημόσιες δομές που εμπλέκονται στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Θα εξασφάλιζε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γνώση και τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης: προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού ειδικευμένων γιατρών για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των εργαστηρίων και των κλινικών. Επίσης θα καταργούσε τον αναχρονισμό της θητείας υπαίθρου (”αγροτικού”)».

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα «φίλτρα» στοχεύουν στην προσαρμογή της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης των νέων γιατρών στις ανάγκες του πλήρως εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό υπηρετεί η δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, όπως επισημαίνουν:

«Από τη μία μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με βασικές γνώσεις, περιορισμένες δυνατότητες, περισσότερο εκτελεστικό χαρακτήρα στην εργασία αλλά και λιγότερα δικαιώματα και από την άλλη ενός μικρότερου τμήματος γιατρών, μιας ελίτ, υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης που θα έχει επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα», καταλήγουν.