Φυσική Ιατρική: Όταν οι χιμπατζήδες παραδίδουν μαθήματα σε επιστήμονες της Οξφόρδης!

  • Iatropedia newsroom
χιμπατζήδες
Ανοίγοντας ενδεχομένως δρόμους για νέα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση

Μπορεί να μην είναι ακριβώς σε θέση να ανοίξουν κλινική στη ζούγκλα, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι άγριοι χιμπατζήδες ασκούν πραγματικά ένα είδος ιατρικής!

Πενήντα ένας χιμπατζήδες, που ζουν σε δύο κοινότητες στην Ουγκάντα, ​​φαίνεται να επιλέγουν βρώσιμα φυτά ειδικά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, αναφέρει μία ομάδα με επικεφαλής την Elodie Freymann του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι χιμπατζήδες, όταν ήταν άρρωστοι, φαινόταν να προσθέτουν ορισμένα φυτά στη διατροφή τους που, όταν ήταν υγιείς, κανονικά δεν τα κατανάλωναν.

Η ομάδα της Freymann υποψιάστηκε ότι η τακτική αυτή μπορεί να ήταν ένα είδος αυτοθεραπείας και γι’ αυτό εξέτασε τις φαρμακολογικές ιδιότητες των φυτών στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLOS One, βρήκαν λοιπόν ότι το 88% από τα 13 δέντρα και βότανα που αναζητούσαν οι χιμπατζήδες όταν ήταν άρρωστοι είχαν αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενώ 1 στα 3 (το 33%) ήταν αντιφλεγμονώδη.

Για παράδειγμα, «το νεκρό ξύλο από ένα δέντρο του γένους «Απόκυνον» (Apocynum), που ονομάζεται Alstonia boonei, έδειξε την ισχυρότερη αντιβακτηριακή δράση και είχε επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πληγών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο φλοιός και η ρητίνη του δέντρου μαόνι και τα φύλλα από ένα είδος φτέρης (Christella parasitica) είχαν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διαπίστωσε η ομάδα της Freymann. Στην πραγματικότητα, ένας αρσενικός χιμπατζής που είχε τραυματιστεί στο χέρι μάζευε φύλλα φτέρης, πιθανώς για να απαλύνει τον πόνο, σημείωσε η ομάδα.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας χιμπατζής που έπασχε από μια παρασιτική μόλυνση εθεάθη να καταναλώνει τον φλοιό ενός φυτού που ονομάζεται Scutia myrtina.

Το ενδιαφέρον με τα φυσικά αυτά φάρμακα δεν είναι μόνο ότι φαινόταν να βοηθούν τους χιμπατζήδες. Το σημαντικότερο, ίσως, είναι πως οι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά αυτά μπορεί να φανούν χρήσιμες και στους ανθρώπους, θεωρεί η ομάδα της Οξφόρδης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ύπνος : Τι μπορεί να αποκαλύψει ο τρόπος που κοιμόμαστε για την υγεία μας

Αδυνάτισμα: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε κιλά

Αέρας και ζέστη: Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας