Πρωτοποριακή, για τα παγκόσμια δεδομένα, επέμβαση ρομποτικής αποκατάστασης γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης και θολοπλαστικής πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από τον καθηγητή χειρουργικής Δρ. Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη και την ομάδα του.
Η πρωτοποριακή επέμβαση διενεργήθηκε με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi HD. Διήρκησε 13 ώρες, με τον Δρ. Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ασθενή με διαφραγματοκήλη τύπου 4, διαμέτρου 12 εκατοστών. Μέσω αυτής όλο το στομάχι, μέρος του 12δακτύλου, μέρος του παγκρέατος, το επίπλουν, καθώς και μέρος του παχέος εντέρου βρίσκονταν μέσα στο θώρακα.
Ο ασθενής υπέφερε αρκετά χρόνια από πλήθος συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Είχε λάβει διάφορες ιατρικές γνώμες και του είχαν προταθεί είτε συντηρητική αντιμετώπιση, είτε ανοικτό χειρουργείο με τομές στην κοιλιακή χώρα και στον θώρακα.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης μετά από πλήρη απεικονιστικό έλεγχο και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, προχώρησε σε ρομποτική αποκατάσταση του προβλήματος του ασθενούς μέσω 5 μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα. Σήμερα, δύο μήνες μετά την επέμβαση, ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός. Εμφανίζει επίσης μεγάλη βελτίωση στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία του.
Οι εξαιρετικές δυνατότητες του ρομποτικού συστήματος DaVinci Xi, καθώς και η τεράστια εμπειρία των ιατρών που ξεπερνά τις 5.000 ρομποτικές και 20.000 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του χειρουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις καλοήθεις παθήσεις του οισοφάγου όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και η αχαλασία οισοφάγου, η εμπειρία της ομάδας ξεπερνά τις 1.500 επεμβάσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών εξέρχονται του νοσοκομείου την επομένη ημέρα του χειρουργείου.
Τι είναι η διαφραγματοκήλη
Η διαφραγματοκήλη είναι μία από τις αιτίες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει μία κυκλοτερής μυϊκή στιβάδα που λέγεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ). Ο σφιγκτήρας αυτός περιβάλλεται από τις μυϊκές ίνες του διαφράγματος.
Στους υγιείς ανθρώπους το διάφραγμα υποβοηθά τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να βρίσκεται συνεχώς σε σύσπαση, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο. Χαλαρώνει μόνο κατά την κατάποση.
Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ενεργεί σα μία μονόδρομη βαλβίδα. Επιτρέπει τη δίοδο του φαγητού προς το στομάχι και όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στη διαφραγματοκήλη, το οισοφαγικό χίασμα (άνοιγμα των σκελών) του διαφράγματος είναι μεγαλύτερο του κανονικού. Έτσι επιτρέπει τη μετατόπιση του οισοφάγου προς τον θώρακα, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός και να επιτρέπεται η παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
H θολοπλαστική Nissen (ή θολοπτύχωση ή αντιπαλινδρομική χειρουργική) φέρει το όνομα της από τον Rudolf Nissen που έκανε την επέμβαση για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’50 για τη θεραπεία της διαφραγματοκήλης και της παραοισοφαγικής κήλης.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης είναι Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Governor του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής (CRSA), καθηγητής Κλινικής Χειρουργικής (Clinical Professor of Surgery) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (European University Cyprus – EUC), τακτικό μέλος της Academy of Master Surgeon Educators του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.