Το θέμα της συζήτησης ήταν ο ιατρικός τουρισμός και πώς μπορεί αυτός να ξεκινήσει άμεσα. Στη συνάντηση, όπως μάθαμε, ήταν περί τους 40 προσκεκλημένους, εκ των οποίων οι 23 προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα. Ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι έχει παρθεί απόφαση να ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες αξιοποίησης του ιατρικού τουρισμού, αρχής γενομένης από τα κέντρα αποκατάστασης.
Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση ενημέρωσαν πάντως τον υφυπουργό ότι αν δεν ληφθούν κάποιες αποφάσεις δεν θα γίνει τίποτα. Και ιδού οι λόγοι:
α) Ήμασταν ακριβοί συγκριτικά με ότι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη που εκμεταλλεύονται αυτή την πηγή εσόδων και τώρα με τον ΦΠΑ στο 24% γίναμε πολύ ακριβοί.
β) Οι ελληνικές πρεσβείες δεν βγάζουν βίζες. Του ανέφεραν ότι οι Πρεσβείες κάνουν ελέγχους σε τραπεζικές καταθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αν ένας τουρίστας, για παράδειγμα από το Καζακστάν, έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό κατάθεση ύψους 3.000 ευρώ δεν πρόκειται να πάρει βίζα, γιατί θεωρείται ως πολίτης υψηλού μεταναστευτικού κινδύνου.
γ) Στην περίπτωση που υπερκεραστούν τα όποια εμπόδια, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, τόνισαν ότι θα πρέπει να έχουν εγγύηση πιστώσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος, όπως ακριβώς ισχύει με τις ελληνικές εξαγωγές.
δ) Επίσης, όποιες προσπάθειες γίνουν προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του ιατρικού τουρισμού θα πρέπει να είναι κοινές. Δηλαδή οι πάροχοι υγείας να βγουν στο εξωτερικό σε συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία με τελικό σκοπό το καλό της Ελλάδος.
Ο υφυπουργός σκοπεύει πάντως όπως όλα δείχνουν να καλέσει και εκπροσώπους από την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines προκειμένου η εταιρεία να συνδράμει στην ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού προς την Ελλάδα καθώς η Turkish Airlines προσφέρει έκπτωση 50% στους ξένους ταξιδιώτες, που πηγαίνουν στην Τουρκία για θεραπεία.