Ιατρικοί Σύλλογοι: Ζητούν απαγόρευση των αντιβιοτικών χωρίς συνταγή – Αντιδρούν οι Φαρμακοποιοί
Πρόσφατες δηλώσεις μελών της ιατρικής κοινότητας επαναφέρουν στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών -και γενικότερα φαρμάκων- χωρίς ιατρική συνταγή. Οι δηλώσεις έγιναν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ), οι πρόεδροι των οποίων σε ξεχωριστές εκδηλώσεις την Τρίτη 29/10 ζήτησαν από την πολιτεία να απαγορεύσει τη χορήγηση αντιβιοτικών άνευ συνταγογράφησης.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους Φαρμακοποιούς, οι οποίοι αν και δεν είναι καθολικά αντίθετοι, τονίζουν ότι το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών έλκεται κυρίως από την υπερσυνταγογράφηση:
“Πρέπει να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει, γιατί το πρόβλημα είναι σύνθετο”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Απόστολος Βαλτάς και συνεχίζει:
“Μέχρι τώρα δεν έχει βγει μια μελέτη που μιλάει για τις ελεύθερες πωλήσεις αντιβιοτικών. Οι μελέτες που έχουν βγει αναφέρουν υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών. Δηλαδή, κάποιος γιατρός υπερσυνταγογραφεί. Δεν είναι δυνατόν η πρώτη λύση να είναι η συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, εφόσον τα στοιχεία λένε ότι υπερσυνταγογραφούν. Εγώ ως φαρμακοποιός είμαι αμέτοχος. Γιατί εγώ εκτελώ απλώς μια συνταγή”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος:
“Στην Ευρώπη, το μεγάλο τους πρόβλημα είναι η υπερσυνταγογράφηση. Ακόμα και στις χώρες που δίνεται το αντιβιοτικό με ιατρική συνταγή, υπάρχει υπερσυνταγογράφηση. Τεράστια. Άρα το θέμα δεν λύνεται με τον τρόπο που προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι”.
Ποιες ήταν οι δηλώσεις των προέδρων του Πανελλήνιου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε συνάντηση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (World Medical Association), κατά την οποία τονίστηκε το παγκόσμιο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις, ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή:
“Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου είναι η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και δέσμευσή του η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και ιδιαίτερα της κατάχρησης αντιβιοτικών”, τόνισαν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση οι κ.κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Γιώργος Ελευθερίου.
Δείτε επίσης: WMA: Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, πρώτη αιτία θανάτου το 2050
Αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, στο περιθώριο προχθεσινής συνέντευξης τύπου για τους εμβολισμούς, τόνισε την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότατων μέτρων -που να επισύρουν ακόμα και ποινές για τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή- και κάλεσε την Αριστοτέλους να αναλάβει δράση.
«Ένα μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμόσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι να ορίσει ποινή σε όποιον χορηγεί αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, συμβάλλοντας στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τελικά στον θάνατο άνθρωποι που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», επεσήμανε ο κ. Γιώργος Πατούλης.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, ο πρόεδρος ΙΣΑ είχε προχωρήσει και σε σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, σχετικά με το φαινόμενο της αντίστασης στα αντιβιοτικά που έχει οδηγήσει στην πολυανθεκτικότητα των μικροβίων και θέτει σε καθημερινό κίνδυνο τους ασθενείς.
Φαρμακοποιοί: “Ποιοι γιατροί θα συνταγογραφούν και που θα τους βρίσκει ο ασθενής, αφού δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια”
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Λουράντος, φωτίζει μια άλλη παράμετρο, αυτή της έλλειψης γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Καθώς όπως λέει, η συνταγογράφηση των αντιβιοτικών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αιτία αποκλεισμού των ασθενών από τις θεραπείες που έχουν ανάγκη και δικαιούνται:
“Καμία αντίρρηση να εφαρμοστεί το μέτρο, υπό την εξής προϋπόθεση: Να υπάρξει πλήρης κάλυψη όταν χρειάζεται κάποιος το αντιβιοτικό του, να μην αναγκάζεται να ψάχνει να βρει γιατρό, να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες σε όλα τα μέρη της Ελλάδος για να μπορούν να γράψουν το αντιβιοτικό και να μην πληρώνουν οι ασθενείς δεκάευρα σε επισκέψεις στον γιατρό, κάθε φορά που χρειάζονται ένα αντιβιοτικό. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχουν γιατροί. Δεν διαφωνώ, αλλά στο εξωτερικό που υπάρχει αυτό το σύστημα υπάρχει πλήρης ιατρική κάλυψη. Εδώ δεν έχουμε Πρωτοβάθμια για ιατρική κάλυψη και την Πρωτοβάθμια την εφαρμόζουν οι φαρμακοποιοί ιδιαίτερα στην επαρχία. Άρα τι συζητάμε…”
Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος συμπληρώνει, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, είναι λίγοι οι ασθενείς που αγοράζουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού:
“Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι Έλληνες ασφαλισμένοι, θέλουν όλα τα φάρμακα να τα γράφουν πλέον. Δηλαδή, δεν δίνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή. Το 90%, των αντιβιοτικών είναι με συνταγή. Ακόμα και αντιβιοτικά σιρόπια για τα παιδιά, τα γράφουν οι πάντες. Ακόμα κι αν το πάρει μόνος του, μετά θα πει να πάρει συνταγή”.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαλτάς, συμπληρώνει: “Το θέμα είναι όντως σοβαρό και έχει διάφορες πλευρές και πρέπει να καθίσουμε όλοι γύρω από το τραπέζι να καταλήξουμε τι πρέπει να γίνει. Η μία πλευρά είναι αυτή της ελεύθερης χορήγησης, η άλλη εμπλέκει τους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι τηλεφωνούν στους φαρμακοποιούς και λένε “δώσε ένα αντιβιοτικό, δεν μπορώ να γράψω τώρα τη συνταγή” και φυσικά η υπερσυνταγογράφηση των αντιβιοτικών από τους ίδιους τους γιατρούς. Άρα η λύση δεν είναι μόνο η συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, όπως λένε οι Ιατικοί Σύλλογοι», καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.