της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Και σαν να μην έφτανε το χαμηλό πλαφόν, ήρθε κι η γραφή του νομού Δωδεκανήσου με δύο «σ» αντί για ένα, να πυροδοτήσει κι άλλα σχόλια… «Η ανορθόγραφη αναγραφή του νομού μας αποδεικνύει πως ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο αγνοεί τις ανάγκες των νησιών αλλά καθώς φαίνεται και την ορθογραφία, αφού γράφει τα Δωδεκάνησα με δύο «σ» «, αναφέρουν και συνεχίζουν :
Το πλαφόν σε ένα τουριστικό νησί στο οποίο οι κάτοικοι πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι, δεν μπορεί αν είναι ίδιο τον χειμώνα και ίδιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου, το 2014 είχε σημειωθεί ήδη οριζόντιο πλαφόν που καταρτίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι…
Διαβάστε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου:
Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση ΦΕΚ B' 1117/11-06-2015 καθορίζεται από τον ΕΟΠΥΥ το όριο συνταγογράφησης των γενόσημων φαρμάκων και ο καθορισμός του ορίου δαπάνης συνταγογράφησης.
Με λύπη μας, διαπιστώσαμε τα εξής:
Η ανορθόγραφη αναγραφή του Νομού μας αποδεικνύει πως ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο αγνοεί τις ανάγκες των νησιών αλλά καθώς φαίνεται και την ορθογραφία, αφού γράφει τα Δωδεκάνησα με δύο «σ» .
Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα αναφέρεται πως τα όρια στην συνταγογράφηση έχουν προκύψει από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών του προηγούμενου έτους ολόκληρης της Επικράτειας, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα για τον αντίστοιχο μήνα του έτους. Βάσει των παραπάνω περιμέναμε το πλαφόν να είναι διαφορετικό τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες και να διαφοροποιείται από τους χειμερινούς μήνες, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις τόσο επισκεπτών όσο και εργαζομένων την
θερινή περίοδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα νησιά.
Η επεξεργασία των δεδομένων για τον ορισμό του πλαφόν ήταν αυτά του 2014 που όμως για τρεις και πλέον μήνες υπήρχε το οριζόντιο και ποσοτικό πλαφόν που δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της κατανάλωσης φαρμάκων.
Το χαμηλό όριο συνταγογράφησης που παρατηρείται στο νομό μας, σχεδόν για όλες τις ειδικότητες μας προκαλεί απορία. Λίγοι ιατροί με χαμηλό πλαφόν δεν συνάδουν.
Στο παράρτημα 1 καθορίζονται ανά ιατρό οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων. Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί είναι κρυπτογραφημένοι αφού είναι με κωδικοποίηση.
Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θεωρούμε πως το σύστημα υγείας της χώρας παρά τις καταβληθείσες προσπάθειες χρειάζεται ακόμα επανασχεδιασμό και γενναίες μεταρρυθμίσεις. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα και να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι εκείνοι που θα απομονώσουν όσους παρατυπούν.
Αναμένουμε από τους Βουλευτές του νομού μας να αναλάβουν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των ζητημάτων αυτών.
Για τον Ι.Σ.Ρ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Απ. Μαντάς Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης