Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας: «Οι εικόνες αποκάλυψης στον Παγασητικό επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας»

  • Iatropedia newsroom
Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας
Δριμύ κατηγορώ απευθύνει στις αρμόδιες αρχές, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, για τις σοκαριστικές εικόνες στον Παγασητικό κόλπο με τον θάνατο εκατομμυρίων ψαριών.

Η εκτεταμένη οικολογική καταστροφή στον Παγασητικό κόλπο, αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες υγειονομικές ενέργειες στο υδάτινο περιβάλλον, μετά την κακοκαιρία Daniel και την κάλυψη με νερό τεράστιων εκτάσεων στη λεκάνη της Κάρλας, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακραία φυσικά φαινόμενα που επικράτησαν έφεραν την αναμενόμενη επαναφορά στο νερό θρεπτικών και άλλων ενώσεων, γεγονός το οποίο οδήγησε σε φαινόμενα ευτροφισμού επιβλαβών μικροοργανισμών και σε μαζικούς θανάτους ψαριών μετά από υπέρμετρη αύξηση τους.

Η δυσοσμία που αναδύεται στην περιοχή είναι ανυπόφορη για τους κατοίκους των περιοχών που βιώνουν το φαινόμενο και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιοι.

Οι ενέργειες και τα ερωτήματα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας επισημαίνει πως στις αρχές του καλοκαιριού δέχτηκαν ερωτήματα από συναδέλφους τους γιατρούς και προέβησαν -παράλληλα με τους αρμόδιους φορείς- σε μετρήσεις, οι οποίες αφορούσαν την ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού.

Οι μετρήσεις αυτές, σύμφωνα με τους γιατρούς, επιβεβαίωσαν την τότε καταλληλότητά τους, όμως, παράλληλα επισήμαναν δύο κινδύνους:

  • Πρώτον, ότι είναι καλό οι μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων του Παγασητικού να αφορούν όλο το φάσμα της ρύπανσης μετά από φυσικές καταστροφές, να επαναλαμβάνονται και να δημοσιοποιούνται ανά 15 μέρες, έτσι ώστε να τονωθεί σταδιακά η τρωθείσα εμπιστοσύνη του κόσμου, με αφορμή κυρίως τη διαφάνεια των υδάτων.
  • Δεύτερον, ότι ο αγωγός απορροής υδάτων της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο, δυνητικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα και ότι θα έπρεπε να παρακολουθείται στενά. Όπως επίσης και ότι θα μπορούσε να γίνει ένα φιλτράρισμα, κυρίως για τα φερτά υλικά, με κροκάλες σε διάφορα σημεία του αγωγού, με ασήμαντο κόστος και σε ελάχιστο χρόνο.

«Η αντίδραση στην παρέμβαση μας γνωστή. Ο ΙΣΜ λοιδορήθηκε και έγινε αποδέκτης απαράδεκτων σχολίων», σημειώνουν οι γιατροί, οι οποίοι τονίζουν πως δέχθηκαν αήθεις επιθέσεις από τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία πραγματοποιούν «προπαγάνδα», όπως αναφέρουν.

«Αφελώς, θεωρούσαν ότι το πρόβλημα λύθηκε με δύο μετρήσεις και ο γάιδαρός τους ήταν δεμένος. Κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί (τις περισσότερες φορές αδυνατούμε να συλλάβουμε το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του προβλήματος)», σημειώνουν οι γιατροί και προσθέτουν πως δυστυχώς στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν με πολύ αρνητικό τρόπο.

«Δυστυχώς όμως ούτε η διαφάνεια των υδάτων βελτιώθηκε μέσα στο καλοκαίρι με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες να αποφύγουν τις παραλίες πέριξ του Βόλου, ούτε ο αγωγός των υδάτων της Κάρλας έκανε τη χάρη σε αυτούς που μας ειρωνευόταν γιατί μετρήσαμε σε νερά που δεν κολυμπάνε οι συμπολίτες μας.  Οι εικόνες αποκάλυψης στον Παγασητικό μας, δυστυχώς επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους του ΙΣΜ», σχολιάζουν οι γιατροί.

Τι θα γίνει από δω και πέρα

Ως προς το τι θα ακολουθήσει από δω και πέρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δεν εκφράζει αισιοδοξία.

Η θητεία του σημερινού Δημάρχου, όπως λέει, συγκρίνεται μόνο με τις εφτά πληγές του Φαραώ: «Φωτιές, πλημμύρες, νεκρά ψάρια, αέρια ρύπανση, αβαθές λιμάνι, κυκλοφοριακό κομφούζιο, αδιέξοδοι ποδηλατόδρομοι, σκουπιδαριό παντού, διαλυμένα πεζοδρόμια, χειροδικίες, εκφασισμός του δημόσιου λόγου. Και όλα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία Βολιωτών. Ο Βόλος χρεωκοπεί αργά πλην σταθερά και έχει καταλήξει, προ καιρού, ουραγός της Θεσσαλίας», καταλήγουν οι γιατροί.