Πάγια θέση των γιατρών, όπως λένε, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η φορολογική δικαιοσύνη, καθώς αποτελεί εθνικό στόχο. Επισημαίνουν δε πως ο ιατρικός κόσμος εναρμονίστηκε εδώ και χρόνια με το καθεστώς πληρωμής μέσω POS στα ιατρεία τους, παρά την μεγάλη προμήθεια του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας.
Επίσης, πλήρωσε «ακριβά λογισμικά προγράμματα» εναρμόνισης με το σύστημα myDATA, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου σε καθεστώς real time και υπάγεται ήδη υπάγεται σε δύο τεκμήρια οριζόντιας φορολόγησης, όπως το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος και το τεκμήριο διαβίωσης.
«Το νέο νομοσχέδιο εισάγει και άλλα οριζόντια τεκμήρια που δημιουργούν πεδίο άνισης φορολογικής αντιμετώπισης, αντί να εξειδικεύσει το φορολογικό έλεγχο με σύγχρονα εργαλεία και τη χρήση των big data. Θα εφαρμοστεί αναδρομικά για το 2023 !! αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους επαγγελματίες επιστήμονες, σε μία εποχή όπου κυριαρχεί η ακρίβεια και το ταμείο του κράτους παρουσιάζει εντυπωσιακό πλεόνασμα και αύξηση είσπραξης φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού», σημειώνουν οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.
Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: «Λογικές φορο-αποφυγής με το νέο νομοσχέδιο»
Ειδικότερα εισάγει αδικίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κοινοπρακτικές λογικές φορο-αποφυγής:
- Θίγει ιατρούς επαγγελματίες που εργάζονται χρόνια, έχουν βιώσει μνημόνια, COVID-19, τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, lockdown, ενεργειακό και πληθωριστικό κόστος. Σε αυτά τα χρόνια των κρίσεων, είναι σαφές ότι δεν ήταν εφικτό να αυξήσουν το εισόδημα τους, καθώς στήριξαν έμπρακτα την ελληνική κοινωνία.
- Η εφαρμογή της υπέρβασης του ετήσιου κύκλου εργασιών από τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), είναι ασαφής διάταξη, άδικη και καταχρηστική, γιατί στην ουσία παραβλέπει τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και τις διογκωμένες δαπάνες που υφίστανται τα ιατρεία και εργαστήρια, σε καθεστώς ανεξέλεγκτης ακρίβειας.
- Η μισθοδοσία ως τεκμήριο (είτε στον καλύτερα αμειβόμενο υπάλληλο, είτε ως 10% της συνολικής μισθοδοσίας), πραγματοποιείται με αναγωγή σε 14 μισθούς και στο μικτό μισθό και είναι απαράδεκτο μέτρο, καθώς ο επιστήμονας δεν έχει δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές της μισθοδοσίας θεωρούνται έξοδο και όχι τεκμήριο της επιχείρησης.
- Στα δυσβάσταχτα ποσά του clawback με τη μορφή καταχρηστικών καταλογισμών από τον ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα έρχεται να προστεθεί η αναγωγή του τεκμηρίου των επαγγελματικών αυτών ομάδων στον κύκλο εργασιών / Κ.Α.Δ. και στη μισθοδοσία των εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους εργαστηριακούς επιστήμονες της χώρας στην αιφνιδιαστική χρεοκοπία τους και την απόλυση εξειδικευμένου υγειονομικού δυναμικού.
- Η εφαρμογή του νόμου αναδρομικά για το 2023 είναι ανήκουστη, ελεγχόμενη για τη νομιμότητά της και έχει αμιγώς φορο-εισπρακτικό χαρακτήρα, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής ακρίβειας.
- Είμαστε σαφέστατα υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολογική δικαιοσύνης, ενώ αντιτιθέμεθα σε αναχρονιστικές οριζόντιες πρακτικές που με θολές διατάξεις έρχονται να υφαρπάξουν φόρο από τον μικρομεσαίο επιστήμονα, που δυσκολεύεται να επιβιώσει σε ένα πολύ αντίξοο οικονομικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις άλλες επαγγελματικές ενώσεις και κλάδους, θα συμμετάσχουμε σε κοινές δράσεις, ώστε να διορθωθούν οι ανισότητες και να αρθούν άδικα οριζόντια φορολογικά βάρη. Στο φορολογικό νομοσχέδιο, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι τεκμηριωμένες απόψεις όλων των φορέων που συμμετέχουν στη διαβούλευση.