Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκη: Σε απλό χαρτί σήμερα οι συνταγές και στη συμπρωτεύουσα – Ποιοι εξαιρούνται

  • Iatropedia newsroom
"H κινητοποίηση του ιατρικού κόσμου είναι μία προσομοίωση του τι θα συμβεί εάν εφαρμοστεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο υγείας", αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας.

Σε δράσεις διαμαρτυρίας προχωρούν μαζί με όλους τους συναδέλφους τους και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης. Σε απλό… χαρτί οι συνταγές και παραπεμπτικά σήμερα και την Δευτέρα σε όλη τη χώρα. Προχωρούν μάλιστα σε ενημέρωση των ασθενών και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Από την κινητοποίηση εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά η συvταγογράφηση αντιβιοτικών καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι αποφάσεις του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου συλλόγου κοινοποιήθηκαν σε όλα τα μέλη, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόσφατη… «επίθεση», όπως την χαρακτηρίζουν, της πολιτείας και του υπουργείου υγείας προς την ιατρική κοινότητα της χώρας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή «…το ποτήρι ξεχείλισε με την κατάθεση τροπολογίας από πλευράς του υπουργείου Υγείας με την οποία προβλέπονται ποινές, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, σε όσους ιδιώτες γιατρούς αρνηθούν να… υπακούσουν στις εντολές του Υπουργείου Υγείας ώστε να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θέλουμε να επισημάνουμε και να θυμίσουμε σε όσους το έχουν λησμονήσει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι δικαίωμα του Έλληνα ασφαλισμένου και όχι προνόμιο των γιατρών. Επίσης έχουμε την υποχρέωση να τονίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία στην περίπτωση που ένας ιδιώτης γιατρός βρεθεί ξαφνικά να εφημερεύει σε ένα άγνωστο περιβάλλον νοσοκομείου για 24 ώρες με νοσηλευόμενους ασθενείς που επίσης δεν γνωρίζει, μην έχοντας παρακολουθήσει την πορεία της νοσηλείας τους, το ιστορικό τους κλπ»

Ο δε Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η σύνοδος των προέδρων των  ιατρικών συλλόγων της χώρας αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να καλέσουν πανελλαδικά όλους τους ιδιώτες γιατρούς της χώρας να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την εκτέλεση παραπεμπτικών αύριο Παρασκευή 26/7 και την Δευτέρα 29/7 (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου).

Αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί θα χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά. 

Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «H κινητοποίηση του ιατρικού κόσμου είναι μία προσομοίωση του τι θα συμβεί εάν εφαρμοστεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο υγείας»

Παράσταση διαμαρτυρίας όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έξω από τη Βουλή τη Δευτέρα

Συγχρόνως έχει αποφασιστεί παράσταση διαμαρτυρίας όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων έξω από τη Βουλή την προσεχή Δευτέρα 12 το μεσημέρι.

Η κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με τον ΙΣΘ, σκοπό έχει να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν όταν το υπουργείο κάνει πράξη τις απειλές του προς τους ιδιώτες γιατρούς.

Όπως τονίζει «…η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρώτιστα αφορά και ωφελεί αυτούς σε παρόν και μέλλον»  

Επίσης στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιδεινώνεται καθημερινά.

Στη δε πρόσφατη έρευνα την οποία ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διενεργεί κάθε χρόνο η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας αυξάνεται σταθερά (56.7% – Ιούλιος 2024).

Οι αθρόες αποχωρήσεις των ήδη υπηρετούντων ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) λόγω των συνθηκών εργασίας και η αδιαφορία των νέων γιατρών αλλά κι όλων των γιατρών εκτός ΕΣΥ, να στελεχώσουν το σύστημα είναι η πραγματικότητα των τελευταίων ετών.

«Έχουμε προτείνει λύσεις»

Ο ΙΣΘ έχει επισημάνει τα συγκεκριμένα προβλήματα και έχει προτείνει λύσεις σε συναντήσεις τόσο με τους εκάστοτε υπουργούς υγείας όσο και με τον πρωθυπουργό. «Ο σύλλογος μας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι αποφάσεις για δυνατότητα ιδιωτικού έργου στους ιατρούς του ΕΣΥ κινούνται σε λάθος κατεύθυνση καθώς η πολιτεία επιχειρεί να δελεάσει τους ήδη εξουθενωμένους συναδέλφους ώστε να αναζητήσουν… επιπλέον εργασία εκτός ΕΣΥ, αντί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να τους ανταμείψει δίκαια και αξιοπρεπώς για την εργασία τους εντός ΕΣΥ!», σημειώνει ο ΙΣΘ.

Προσθέτει, επίσης, πως σε πρόσφατη επιστολή του στον υπουργό Υγείας έχει προτείνει λύσεις ώστε η δυνατότητα ιδιωτικού έργου  των γιατρών του ΕΣΥ να γίνει με ορθολογικό τρόπο.

«Ωστόσο τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τα κενά γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία -τα οποία ανακαλύφθηκαν εν μέσω θέρους- παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο ενεργοποίησης κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των ιδιωτών γιατρών της χώρας, δηλαδή εκείνων που έβαλαν πλάτη όταν χρειάστηκε να βοηθήσουν το ΕΣΥ αλλά και αγωνίστηκαν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να ξεπεραστούν με το μικρότερο δυνατό κόστος οι επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας», καταλήγει ο ΙΣΘ.