Τη νέα επιστράτευση γιατρών με στόχο να βοηθήσουν στη μάχη που δίνεται κατά της πανδημίας του κορονοϊού σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. «Τις αστοχίες της προηγούμενης επιστράτευσης γιατρών διαδέχτηκε το Βατερλό της σημερινής» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του την Τετάρτη (12/1) πληροφορήθηκε από τα μέλη του -όπως αναφέρει σε ανακοίνωση- ότι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών καλούμενοι να παρουσιαστούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας».
Μεταξύ αυτών, έχουν επιστρατευτεί Αναισθησιολόγοι-Εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, «οι οποίες νοσηλεύουν και ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία τους» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
«Επιστρατεύτηκαν 7 από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία που πραγματοποιεί 4.500 τοκετούς το χρόνο. Επιστρατεύτηκαν 5 από τους 6 μόνιμους Αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής, δύο εκ των οποίων εφημερεύουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κλινικής. Επιστρατευτήκαν συνάδελφοι χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα ηλικιακό κριτήριο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 70 ετών. Τέλος επιστρατεύτηκαν συνάδελφοι για να εργαστούν σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης χωρίς καμία πρόνοια για τη μετακίνησή τους και τη διαμονή τους εκεί» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
«Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις»
«Καλούμε τις υπηρεσίες του υπουργείου να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν απευθύνονται σε τουρίστες και να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό στους συναδέλφους που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διορθώνοντας άμεσα τα λάθη τους», αναφέρει ο ΙΣΘ και προσθέτει:
«Σε ότι αφορά τους συναδέλφους που εντέλλονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, πρέπει να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαμονή και ασφαλής μετακίνηση».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα καλύψει με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όλους τους επιστρατευμένους συναδέλφους, υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.
«Η παροδική ενίσχυση του ΕΣΥ (για όσο διάστημα διαρκεί το 5ο κύμα) πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς διαταραχή της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει και αυτός δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό αλλά και σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο ΠΦΥ.
Για ακόμη μια φορά πρέπει να τονιστεί, ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις μονίμου προσωπικού και με σύγχρονη αναπροσαρμογή των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, ανάλογων με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, συγχρόνως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να προχωρήσει άμεσα.
Μόνο έτσι θα ανασταλεί η διαρροή των νέων συναδέλφων προς το εξωτερικό και θα επιβραδυνθεί ο αριθμός παραιτήσεων των ήδη υπηρετούντων» δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
«Είχαμε ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα της επιστράτευσης»
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου με επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις 7/1 (isth.gr) είχε διατυπώσει, όπως υποστηρίζουν τα μέλη του, τις προτάσεις τους και είχαν ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα της επιστράτευσης.
«Να θυμίσουμε ότι κατά την πρόσφατη επιστράτευση γιατρών στη Θεσσαλονίκη στις 19/10/2021 είχαν κληθεί προς επιστράτευση, μεταξύ των άλλων, συνάδελφος εγκυμονούσα, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του 424 καθώς και συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρον η εθελοντική προσφορά για εφημερίες στο ΕΣΥ ιδιωτών αναισθησιολόγων η οποία προέκυψε μετά από συντονισμό του ΙΣΘ κατόπιν αιτήματος των υγειονομικών περιφερειών», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΘ.