Iatropedia

ΗΔΙΚΑ: Πως η τεχνητή νοημοσύνη «τσάκωσε» τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν

Doctor and a patient. The physician, wearing a white medical coat over a green shirt, is filling out a medical record form during a consultation in the clinic. Medical service.

Η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, κ.Νίκη Τσούμα, αναφέρει ότι το σύστημα της συνταγογράφησης είναι πλήρως ηλεκτρονικό και παρακολουθείται κάθε βήμα.

«Δεν υπάρχει τρύπα στο σύστημα, υπάρχει κακή χρήση του συστήματος. Τα συστήματα έχουν κανόνες και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως τέτοια», δηλώνει η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα για τους γιατρούς που έκαναν υπερσυνταγογραφήσεις.

«Όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να γράψει μια συνταγή σε ένα ΑΜΚΑ ενός ασθενούς, την έχει την δυνατότητα από το σύστημα γιατί είναι ο γιατρός του και πρέπει να έχει αυτή την δυνατότητα. Όταν αυτός ο γιατρός λοιπόν κάνει κακή χρήση και γράφει 15, 20, 30, 50 συνταγές σε ένα ΑΜΚΑ που γνωρίζει, τότε αυτό είναι κακή χρήση του συστήματος», είπε η κ.Τσούμα, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNEWS.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό κάποιου γιατρού ότι κάποιος «χάκαρε» το λογαριασμό του είπε ότι «αυτό δεν ισχύει γιατί δεν έχουμε καταγγελίες ή κρούσματα για τέτοιου είδους τεχνολογική παρέμβαση».

«Τα φάρμακα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, άρα λοιπόν γίνεται δαπάνη από το ελληνικό Δημόσιο για αυτά τα φάρμακα. Από κει και πέρα, αν αυτά τα φάρμακα ξανά χρησιμοποιούνται, δεν μπορώ να το γνωρίζω και αυτό θα το βγάλει η έρευνα», σημειώνει η ίδια.

Η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ εξηγεί ότι πλέον το σύστημα της συνταγογράφησης είναι πλήρως ηλεκτρονικό, που σημαίνει ότι στη βάση υπάρχουν όλα τα δεδομένα της κίνησης και της ροής. Από την μέρα που γίνεται η επίσκεψή στον γιατρό, η διάγνωση, και η συνταγογράφηση, μέχρι και την τελευταία στιγμή και ώρα που γίνεται η εκτέλεση μιας συνταγής στο φαρμακείο, ή η εκτέλεση ενός παραπεμπτικού σε ένα διαγνωστικό κέντρο.

Δείτε επίσης: Α. Γεωργιάδης: «Είστε πρώτη και με διαφορά στη λίστα», είπε στη γιατρό από τη Μυτιλήνη

«Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα πάνω σε αυτή τη βάση, η οποία έχει τεράστια δεδομένα, τεράστιο πλούτο δεδομένων, να μπορούμε με έξυπνα συστήματα να ψάχνουμε και να βρίσκουμε με παραμέτρους και συγκεκριμένα ερωτήματα συμπεριφορές οι οποίες ξεφεύγουν από τον μέσο όρο», εξηγεί η κ.Τσούμα για το πως το σύστημα με την βοήθεια προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης «τσάκωσε» τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν.

«Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς το υπουργείο Υγείας μας δίνει συνεχώς παραμέτρους που θέλει να ελέγξει για συμπεριφορές οι οποίες ξεφεύγουν από τον μέσο όρο, και μας δίνει ερωτήματα που εμείς τα εφαρμόζουμε με τους αλγόριθμους πάνω στη βάση και δίνουμε συνεχώς απαντήσεις και στοιχεία στο υπουργείο», κατέληξε η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ.

Φωτογραφία iStock