Οι διαβητικοί συχνά έχουν λίγη αίσθηση στα πόδια τους και δεν αντιλαμβάνονται τα σήματα πίεσης ή θερμοκρασίας εκεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απαρατήρητες πληγές που στην συνέχεια εξελίσσονται σε αποστήματα, με συνέπεια πολλοί να πρέπει να υποστούν ακρωτηριασμό των δακτύλων ή των ποδιών τους… Τώρα, ερευνητές του Fraunhofer-Institut für Silicatforschung ISC στο Würzburg σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στο αντίστοιχο Ινστιτούτο για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα (Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen IIS) στο Erlangen, ανέπτυξαν ειδικές κάλτσες για διαβητικούς οι οποίες χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία ενσωματώνουν ένα σύστημα αισθητήρων που προειδοποιεί όταν η πίεση στα πόδια είναι πολύ υψηλή.
Για την πρόληψη πληγών που δύσκολα θεραπεύονται, οι κάλτσες ενσωματώνουν στο πέλμα, την πτέρνα, τον ταρσό και τους αστραγάλους 40 εξαιρετικά λεπτούς διηλεκτρικούς αισθητήρες από μεμβράνες ελαστομερούς σιλικόνης που μετρούν την κατανομή φορτίου στα πόδια των πασχόντων –κάτι που κανονικά κάνουν τα νεύρα των ποδιών. Οι αισθητήρες παρέχουν την δυνατότητα τρισδιάστατων μετρήσεων και σε περίπτωση που ο διαβητικός έχει παραμείνει όρθιος για πολλή ώρα, προειδοποιούν για την αυξανόμενη πίεση μεταδίδοντας τις σχετικές τιμές μέσω αγώγιμης κλωστής σε μια ασύρματη μονάδα.
Η μονάδα καταγράφει τις μετρήσεις και τις αναμεταδίδει –ασύρματα– σε ένα smartphone ή τάμπλετ, ενημερώνοντας τον ασθενή ότι είναι ώρα να αλλάξει θέση των ποδιών ή κατανομή βάρους! Από την στιγμή που οι κάλτσες θα παράγονται μαζικά, το κόστος ανά ζεύγος σύμφωνα με τον επιστημονικό ερευνητή Δρ. Bernhard Brunner δεν θα υπερβαίνει τα 250 ευρώ. Το πρωτότυπο θα παρουσιασθεί στην έκθεση SENSOR+TEST 2015 (Αίθουσα 12, Περίπτερο 537) που θα πραγματοποιηθεί στην Νυρεμβέργη από 19 έως 21 Μαΐου.
Αλέξανδρος Θεολόγου