Iatropedia

Ιδρώτας: Συμβουλές για να ελέγξετε την υπερβολική εφίδρωση

Tired stress woman staff worker sweat from hot weather in summer working in warehouse goods cargo shipping logistics industry.

Όπως συμβαίνει με την κανονική εφίδρωση, η ζέστη, το στρες, τα πικάντικα τρόφιμα και η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσουν την υπεριδρωσία

Το να ιδρώνει κανείς όταν κάνει ζέστη, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή υπό πίεση είναι φυσικό και αναμενόμενο. Αλλά εάν ιδρώνετε υπερβολικά και χωρίς να συντρέχουν αυτές τις συνθήκες, μπορεί να έχετε μια κατάσταση γνωστή ως υπεριδρωσία, λέει ένας ειδικός.

Αυτή η υπερβολική εφίδρωση «μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου», λέει η Δρ Shoshana Marmon, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο New York Medical College.

Δεν είναι μόνο η σωματική επιβάρυνση που υπάρχει, από την εφίδρωση μέσα από τα ρούχα μέχρι ορατές σταγόνες ιδρώτα στο σώμα, αλλά συχνά υπάρχει και συναισθηματική επιβάρυνση, επειδή το άτομο αισθάνεται άσχημα ή δεν αισθάνεται άνετα κοινωνικά λόγω της κατάστασής του, ανέφερε σε δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Ορισμένα άτομα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως άνθρωποι που έχουν ήδη ένα μέλος της οικογένειας με την πάθηση, που έχουν οποιαδήποτε ιατρική πάθηση που έχει ως σύμπτωμα την υπερβολική εφίδρωση ή άτομα που τρώνε τροφές ή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εφίδρωση.

Όπως συμβαίνει με την κανονική εφίδρωση, η ζέστη, το στρες, τα πικάντικα τρόφιμα και η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσουν την υπεριδρωσία, λέει η Marmon.

Σημάδια της υπεριδρωσίας είναι:

«Αν και θεραπεία για την υπεριδρωσία δεν υπάρχει, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων», λέει η Δρ Marmon.

«Εάν η εφίδρωσή σας επιμένει, συνεργαστείτε με έναν δερματολόγο για να αναπτύξετε ένα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας σχέδιο θεραπείας που να είναι κατάλληλο για εσάς», σημειώνει.

Εν τω μεταξύ, απλά βήματα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης.

Η χρήση αντιιδρωτικού αντί για αποσμητικό μπορεί να βοηθήσει. Τα αντιιδρωτικά δρουν βουλώνοντας τους ιδρωτοποιούς αδένες, αναστέλλοντας την εφίδρωση, ενώ τα αποσμητικά απλώς καλύπτουν τη μυρωδιά του ιδρώτα και την οσμή του σώματος.

Συνιστάται η εφαρμογή αντιιδρωτικού σε ξηρό δέρμα πριν από τον ύπνο και μετά ξανά το πρωί. Εφαρμόστε το σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος ιδρώνει αισθητά, ακόμη και στις παλάμες, την πλάτη και πίσω από τα γόνατα.

Να επιλέγετε υφάσματα που «αναπνέουν», όπως το βαμβάκι, ενώ μερικοί άνθρωποι ίσως αξίζει να σκεφτούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν προστατευτικά μασχάλης για να μη δημιουργούνται λεκέδες στα ρούχα. Το να έχετε και μία δεύτερη αλλαξιά μαζί σας όταν χρειάζεται είναι επίσης καλή ιδέα.

Ειδικά για τα πόδια, φροντίστε να αλλάζετε συχνά παπούτσια και να αφήνετε τα παπούτσια να στεγνώνουν (μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια δύο μέρες στη σειρά). Τα φυσικά υλικά, όπως το δέρμα, βοηθούν τον αέρα να κυκλοφορεί καλύτερα από τα συνθετικά ή τα πλαστικά υποδήματα. Επιλέξτε βαμβακερές κάλτσες που βοηθούν στην απομάκρυνση της υγρασίας από το δέρμα.

Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα «ημερολόγιο εφίδρωσης» για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα μέρη και τις καταστάσεις όπου η εφίδρωση είναι πιο συχνή, ώστε να μπορείτε να τα αποφύγετε στο μέλλον.

Τέλος, φροντίστε την ψυχική σας υγεία. Η υπεριδρωσία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Η ενημέρωση και η προσέγγιση ομάδων υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στρες: Οι σκύλοι μυρίζουν το άγχος των ανθρώπων και γίνονται πιο «απαισιόδοξοι»

O καύσωνας ρίχνει κατακόρυφα την απόδοση στη δουλειά

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε το ξυραφάκι στο ντους