Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι κατακτήσεις σπουδαίων γυναικών που έγραψαν ιστορία αλλά και να τονιστεί η σημασία του ρόλου της κάθε γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, ενός ρόλου οικουμενικού και σύνθετου. Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, την οποία η οικοδέσποινα της εκδήλωσης Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη βράβευσε θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει στο πρόσωπο της όλες τις γυναίκες που «δίνουν με σεμνότητα τον δικό τους καθημερινό αγώνα και καταξιώνονται ως προσωπικότητες, ως μητέρες, ως επιστήμονες, ως επαγγελματίες, ως σύζυγοι».
Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία της η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:
«Όσο πιο δύσκολοι γίνονται οι καιροί, τόσο η γυναικεία ματιά στα πράγματα αναδεικνύεται ως ο ασφαλέστερος δρόμος για έναν δικαιότερο και καλύτερο κόσμο.
Η ύπαρξη χαρισματικών γυναικών που αγωνίζονται για την αλλαγή και την βελτίωση, μας δίνει κουράγιο και ελπίδα. Μας δίνει έμπνευση και ώθηση. Και σήμερα στεκόμαστε σε αυτές. Θυμόμαστε και τιμάμε πρωτοπόρες γυναίκες που έγραψαν ιστορία, οραματίστριες, αγωνίστριες, ηρωίδες, αφοσιωμένες γυναίκες σε έναν μεγάλο σκοπό, ταλαντούχες συγγραφείς και καλλιτέχνες, με πίστη στον άνθρωπο και στον Θεό. Και θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τη σοφία τους, να θυμηθούμε τα λόγια τους, γιατί μόνο τιμώντας το παρελθόν μπορεί να χτίσεις ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα τιμάμε όμως και κάθε γυναίκα που μάχεται μέσα στον σκληρό κόσμο που ζούμε, μέσα από αντιξοότητες, πολέμους, στερήσεις, βία».
Η κυρία Παυλοπούλου εμφανώς συγκινημένη παραλαμβάνοντας το βραβείο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε από καρδιάς για την τιμή που της γίνεται και έθεσε τον προβληματισμό κάθε γυναίκας ανάμεσα στην μητρότητα και στην επαγγελματική καταξίωση:
«Εύχομαι να μπορέσουμε την πολύτιμη κληρονομιά που πήραμε από όσες προηγήθηκαν να την κληροδοτήσουμε πολλαπλάσια στις γυναίκες που θα έρθουν στον κόσμο μετά από εμάς. Σήμερα θα ήθελα να μιλήσω για μία ξεχωριστή γυναίκα, που δυστυχώς δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Είναι εκείνη που θα θέλαμε να φέρουμε στον κόσμο αλλά δεν το κάνουμε.
Δεν το κάνουμε γιατί έχουμε δώσει προτεραιότητες αλλού. Και δυστυχώς όλο και περισσότερες από εμάς έχουμε υποτιμήσει την πιο ανθρώπινη ιδιότητα μας : εκείνη της μητέρας. Το να μεγαλώνεις ανθρώπους και να τους φέρνεις στη ζωή είναι στην φύση μας. Έχουμε πολλές ιδιότητες, πολλές δυνάμεις, πολλούς ρόλους.
Μα την αγκαλιά μας και τη ζωή μας δεν θα τη γεμίσει ποτέ και τίποτα περισσότερο από τα παιδιά μας. Ας κάνουμε αυτό που πρέπει η καθεμιά μας από την θέση της ώστε να έλθουν στον κόσμο κι άλλες γυναίκες σαν τη Μαρί Κιουρί, την Ίντιρα Γκάντι, τη Φρίντα Κάλο, τη Μαλάλα, τη Μαρία Κάλλας, τη Μητέρα Τερέζα και τόσες άλλες που άλλαξαν τον κόσμο μας προς το καλύτερο».
Μηνύματα για την Ημέρα της Γυναίκας αλλά και για το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη έστειλαν με τις τοποθετήσεις τους στην εκδήλωση:
Η πρώην Πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου, η Πρόεδρος της LAASA κυρία Karin Liebaut από το Βέλγιο εκπροσωπώντας τις γυναίκες πρέσβεις και τις συζύγους των πρέσβεων στην Ελλάδα, η Επίτιμη Πρόεδρος του Women International Club κυρία Mirna Toubassie από την Παλαιστίνη η οποία μίλησε εκ μέρους των γυναικών από άλλες χώρες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, η Πριγκίπισσα Μαρίνα Καρέλλα Πρόεδρος του «Σωματείου ΕΛΙΖΑ για τα κακοποιημένα παιδιά», η Δήμαρχος της Μάνδρας κυρία Ιωάννα Κριεκούκη η οποία αφού τόνισε ότι πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε οφείλονται στο ότι είναι γυναίκα, ευχαρίστησε δημόσια την κυρία Βαρδινογιάννη για την άμεση και αμέριστη συμπαράσταση της στους δημότες της Μάνδρας και την ίδια προσωπικά, η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα και η δικαστικός Δήμητρα Υφαντή.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με ένα ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής, η ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη, και οι σοπράνο Ελένη Βουδουράκη και Αναστασία Ζαννή, τις όποιες συνόδευε στο πιάνο ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.