Ίδρυμα Ωνάση: Σεμινάριο για τα ηθικά διλήμματα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων

  • Ρούλα Τσουλέα
σεμινάριο
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.

Ένα νέο επιμορφωτικό σεμινάριο διοργανώνει σήμερα το Ίδρυμα Ωνάση. Το 5ο Transplant masterclass έχει ως θέμα τα ηθικά διλήμματα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων και θα αρχίσει στις 19.00 το απόγευμα.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι μπορεί μια ζωή να αναγεννηθεί μέσα από την απώλεια; Πώς ισορροπούνται οι αποφάσεις την κρίσιμη ώρα της δωρεάς οργάνων, όταν η ιατρική πρακτική και η ανθρώπινη αγωνία αναμετρώνται με τη βιοηθική; Και πόσο ανοιχτοί είμαστε εσωτερικά για να δεχθούμε ότι η αλυσίδα της ζωής μπορεί να εμπεριέχει τον θάνατο, ιδίως όταν το βάρος και η ευθύνη της απόφασης για δωρεά οργάνων μπορεί να μας αφορούν προσωπικά;

Το σεμινάριο εντάσσεται στο επιμορφωτικό πρόγραμμα Transplant Masterclasses. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της Εθνική Πρωτοβουλίας για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις που έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση. Πραγματοποιείται υπό την επιστημονική αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ωνασείου Νοσοκομείου.

Στο σημερινό (21 Οκτωβρίου 2024) σεμινάριο οι ομιλητές θα είναι τρεις διακεκριμένοι ειδικοί. Οι δύο είναι γυναίκες με σπουδαίο έργο στις μεταμοσχεύσεις, οι κυρίες:

  • Ana Franca, σύμβουλος Εσωτερικής Παθολογίας, εντατικολόγος και σύμβουλος μεταμοσχεύσεων
  • Núria Masnou, εντατικολόγος, συντονίστρια μεταμοσχεύσεων και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συντονισμού Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων (EDTCO)

Ο τρίτος ομιλητής είναι ο κ. Tobias Degsell, διευθύνων σύμβουλος της Combiner, ειδικός σε θέματα δημιουργικότητας και διεθνής ομιλητής με μακρά θητεία ως επιμελητής στα βραβεία Νομπέλ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Ιωάννης Ν. Μπολέτης, πρόεδρος του Ωνασείου Νοσοκομείου.

σεμινάριο

Η θεματολογία

Ειδικότερα, κατά το σεμινάριο οι επαγγελματίες Υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν τις μεταμοσχεύσεις από καρδιακό θάνατο (DCD), αλλά και για την ανάγκη για επιστημονικά και ηθικά ακέραια διαχείριση της θεραπευτικής φροντίδας που απαιτείται στο τέλος της ζωής (end-of-life treatment).

Θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία, όπως:

  • Τι πραγματικά σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος
  • Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από το εμπόριο οργάνων
  • Πώς μπορούν να ενισχυθούν η κατανόηση και η εμπιστοσύνη για τη δίκαιη κατανομή των οργάνων προς μεταμόσχευση
  • Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση που εξακολουθεί να αναπτύσσεται σε θέματα δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων

Η παρακολούθηση θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας του σεμιναρίου ΕΔΩ.  Είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.