Μετά την αντίδραση των ιατρικών φορέων αποσύρθηκαν με απόφαση του Υπουργού Υγείας, διάταξη που επέτρεπε την αυτεπαγγέλτως άσκηση ποινικής διώξεως εις βάρος μελών των Διοικητικών και Πειθαρχικών Συμβουλίων τόσο σε Ιατρικούς Συλλόγους, όσα και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Επίσης, διεγράφη και η παράγραφος 4 του άρθρου 65, με την οποία θα νομιμοποιούταν η συμμετοχή εκπροσώπων Ιατρικών Συλλόγων στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ακόμα κι αν δεν έχουν εξοφλήσει οφειλόμενες εισφορές.
«Αποσύρθηκαν, τόσο ολόκληρη η «επαίσχυντη, τρομοκρατική, εν είδη απειλής», όπως αναφέρουν οι γιατροί, «διάταξη του άρθρου 35 που επιχειρούσε, αδιαφορώντας για τη φύση του ΠΙΣ ως δευτεροβάθμιου συλλογικού οργάνου που δεν έχει μέλη ιατρούς, να θεσπίσει αυτόκλητη πειθαρχική εξουσία του ΔΣ του ΠΙΣ, όσο και η παρ. 4 του άρθρου 65 του ιδίου Σχεδίου Νόμου, με την οποία κατά παράβαση του συνόλου των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία κάθε σωματείου επέτρεπε τη συμμετοχή στη ΓΣ μελών που δεν ήταν οικονομικά τακτοποιημένα», αναφέρει ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Όπως λένε οι γιατροί του ΙΣΑ, υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Προέδρου του Γιώργου Πατούλη κατά την παράστασή του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ».
«Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη αποτελεί συμβολή στη δημοκρατική λειτουργία των ιατρικών συλλόγων καθώς διασφαλίζει τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου για τη μετουσίωση των καλύτερων πολιτικών», αναφέρουν οι γιατροί του ΙΣΑ.
Πλατανησιώτης: Σεβασμός στη θεσμική τάξη η απόσυρση προβληματικών διατάξεων
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) Νίκου Πλατανησιώτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε «αναγνώριση των αντικειμενικών και δίκαιων επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, αλλά και όσους ακόμα συμμετείχαν στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την αφαίρεση προβληματικών διατάξεων από το νομοσχέδιο για την Υγεία.
Μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί στον κλάδο και όσα συζητήθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αφαίρεσε πλήρως από το νομοσχέδιο «Δράσεις Δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» το άρθρο 35, τόνισε.
«Αυτές οι ενέργειες εκ μέρους του κ. Υπουργού αποδεικνύουν την ορθότητα των προτάσεών μας και επιβεβαιώνουν το σεβασμό του στη θεσμική τάξη. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα προκαλούσε προβλήματα και περιττές αντεγκλήσεις. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανεγνώρισε τα αντικειμενικά και δίκαια επιχειρήματά μας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καλεί τον Υπουργό Υγείας να μελετήσει επίσης τις λύσεις που προτείνουμε τόσο για το άρθρο 7, όσο και το άρθρο 49. Δεν ζητούμε ιδιαίτερη μεταχείριση. Θέλουμε να συνεργαστούμε ώστε να υπάρξουν σημεία τομής για πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν επ’ ωφελεία της κοινωνίας, η οποία ήδη ανταποκρίνεται θετικά με τις προτάσεις μας, όπως λ.χ. το οικιστικό ζήτημα στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας ή τη θέσπιση της συνυπηρέτησης σε υπηρεσίες εκτός μεγάλων αστικών κέντρων», καταλήγει.