Δεν χρειάζεται πανικός αλλά εγρήγορση, σημειώνουν οι επιστήμονες στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα της ιλαράς -η οποία θεωρείται νόσος που έχει εξαλειφθεί- διαρκώς αυξάνονται. Μέσα σε δύο μέρες τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα έγιναν τέσσερα, με το ένα από αυτά να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τα τέσσερα κρούσματα αφορούν ενήλικες και εντοπίζονται μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω διασπορά
Και τα τέσσερα περιστατικά, όπως είπε, ανιχνεύθηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, ενώ δεν υπάρχουν άλλα ύποπτα περιστατικά. «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας στην Κρήτη για διασπορά ή έξαρση κρουσμάτων. Τα κρούσματα περιορίστηκαν άμεσα», ανέφερε συγκεκριμένα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και για το λόγο αυτό ο κ. Σουρβίνος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό.
Και ο Νίκος Βουδούρης, Μέλος της Eλληνικής Παιδιατρικής Eταιρείας, μιλώντας στο CRETA κάλεσε τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση, πως η εμβολιαστική κάλυψη έχει ανέβει σε πολύ καλά επίπεδα.
«Ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα στις κλειστές κοινότητες, γιατί μεταδίδεται με το αναπνευστικό. Αν τηρηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι θωρακισμένοι».
Γ. Σουρβίνος: «Έχουμε ένα εμβολιαστικό κενό 10 μονάδων που μπορεί να μολυνθεί»
Σε άλλη συνέντευξή του στο Radio Me, ο Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος σημείωσε ότι οι θετικοί στον ιό της ιλαράς ενήλικες είχαν ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου παρατηρείται έξαρση της ιλαράς, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχήσει αλλά πρέπει να ενημερωθεί καθώς και ο ΠΟΥ έχει χτυπήσει καμπανάκι γιατί από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023 έχουν καταγραφεί σε περίπου 40 χώρες – μεταξύ των οποίω και ευρωπαϊκές – 130.000 κρούσματα. Είναι ενδεχόμενο να εμφανιστούν κρούσματα και στην Ελλάδα, όπως εμφανίστηκαν», ανέφερε.
Για τον καθηγητή σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες τον τρόπο μετάδοσης της ιλαράς «που έχει υψηλή μεταδοτικότητα μέσω των σταγονιδίων, όπως η γρίπη. Αν εμφανιστεί στην κοινότητα δηλαδή είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί και διασπαρεί».
Εδώ και πολλά χρόνια φυσικά έχουμε «όπλο» κατά της ιλαράς, το τριπλό εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά έως 2 ετών, σε δύο δόσεις. «Όποιος έχει πλήρως εμβολιαστεί δεν έχει καμία ανησυχία. Ανησυχούμε όταν έχουμε ευάλωτες ομάδες που δεν είναι συνεπείς με το Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμού», τόνισε ο Γιώργος Σουρβίνος αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ’21-’22 το ποσοστό εμβολιασμού είναι περίπου στο 89-90%. «Είναι ικανοποιητικό το ποσοστό αλλά έχουμε ένα κενό 10 μονάδων που θα μπορούσε να αποτελέσει δεξαμενή που θα μολυνθεί και θα αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.