Iatropedia

Ηλεία: Δύο θάνατοι από στρεπτόκοκκο σε μία εβδομάδα – Ο ένας ήταν ο ασθενής που τσίμπησε η καφέ αράχνη

doctors hospital corridor

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ελέγχει δείγματα από τους ασθενείς του Νοσοκομείου Πύργου για να δει τι συμβαίνει.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία, καθώς σε μία εβδομάδα ανιχνεύθηκαν τρία σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, με τους δύο από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους.

Ο ένας από αυτούς ήταν ο 48χρονος άνδρας που αρχικά ανακοινώθηκε ότι πέθανε από τσίμπημα καφέ αράχνης. Όπως αναφέρει το pelop.gr, η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα στην έκθεσή της γράφει ότι η αιτία του θανάτου του ήταν ο στρεπτόκοκκος.

Πιθανολογείται, όμως, πως το βακτήριο του μετέδωσε είτε αράχνη είτε τρωκτικό, αφού στο πόδι του εντοπίστηκαν δύο στίγματα από δάγκωμα. Ο άτυχος άνδρας παραθέριζε στο Κατάκολο, όπου εικάζεται ότι τσιμπήθηκε. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Αυγούστου στο Νοσοκομείο του Πύργου.

Το δεύτερο θύμα του βακτηρίου ήταν 45χρονος επισκέπτης στην Αρχαία Ολυμπία. Ο άνδρας αυτός μεταφέρθηκε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Πύργου σε βαριά κατάσταση. Οι γιατροί που τον εξέτασαν, τον παρέπεμψαν στην Πάτρα, όπου λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από σηπτικό σοκ.

Ο τρίτος ασθενής από την Ηλεία μεταφέρθηκε στην Πάτρα τη Δευτέρα. Νοσηλεύεται στην εντατική, αλλά φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει.

Τα τρία περιστατικά στην Ηλεία δεν σχετίζονται μεταξύ τους, πέραν του γεγονότος ότι προκλήθηκαν από το ίδιο βακτήριο.  Ωστόσο μετά τη γνωστοποίησή τους, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) απέστειλε κλιμάκιο το οποίο εξετάζει δείγματα από τους ασθενείς που προσέρχονται στο Νοσοκομείο Πύργου.

Στόχος είναι να εξακριβωθεί εάν ήταν μία ατυχής σύμπτωμα ή υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα με τον στρεπτόκοκκο.

Φωτογραφία: iStock