Ηλεκτρικά πατίνια: 10 χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τους τραυματισμούς

  • Iatropedia newsroom
ηλεκτρικό πατίνι στην πόλη
Η μικροκινητικότητα, όπως ονομάζεται η τάση, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Κρύβει, όμως, και κινδύνους...

Τα ηλεκτρικά πατίνια, όπως και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, προσφέρουν ευκολία στη μετακίνηση, είναι προσιτά σε τιμή και πολύ διασκεδαστικά. Είναι, όμως, και επικίνδυνα. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο;

Ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και τραυματισμοί

Καθώς αυξάνεται η δημοτικότητά τους, αυξάνονται και τα ατυχήματα. Αυτό υπογραμμίζει μελέτη του 2024 στο JAMA Network Open. Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Ηλεκτρονικών Τραυματισμών, το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ, για το διάστημα 2017-2022 και τα περιστατικά που έφτασαν στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Δέκα λογικές προφυλάξεις για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς και επισκέψεις στα επείγοντα

Φορέστε κράνος

Εάν νοικιάζετε ηλεκτρικό ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι, ίσως χρειαστεί να έχετε δικό σας κράνος, καθώς πολλές υπηρεσίες ενοικίασης δεν παρέχουν κράνη.

Εξασκηθείτε

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι πολύ πιο βαριά από τα συμβατικά ποδήλατα και ενδέχεται να έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Και πολλοί ενήλικες έχουν να οδηγήσουν πατίνι από την εποχή που πήγαιναν δημοτικό! Επομένως, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την οδήγηση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ενός ηλεκτρικού πατινιού, εξασκηθείτε σε μια ασφαλή τοποθεσία όπου δεν υπάρχουν πεζοί ή κίνηση.

Ακολουθήστε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας

Οδηγείτε στους διαθέσιμους ποδηλατόδρομους και αποφύγετε τα πεζοδρόμια. Με το ηλεκτρικό ποδήλατο, μην ξεχνάτε να ειδοποιείτε με τα χέρια σας τους άλλους πότε θέλετε να στρίψετε ή να αλλάξετε λωρίδα. Αυτό δεν ισχύει, φυσικά, αν οδηγείτε πατίνι, γιατί στο πατίνι είναι καλύτερο να κρατάτε πάντα και τα δύο χέρια στο τιμόνι.

Κόψτε ταχύτητα

Όσο πιο γρήγορα πηγαίνετε, τόσο λιγότερο χρόνο έχετε για να αντιδράσετε σε απροσδόκητες λακκούβες ή οχήματα που στρίβουν και τόσο πιο σοβαρός θα είναι ο τραυματισμός σας σε περίπτωση ατυχήματος.

Περιορίστε τους κινδύνους

Μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ενώ κινείστε.

Μην παίρνετε άλλους αναβάτες

Μην ανεβάζετε άλλους στο ποδήλατο ή το πατίνι σας. Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια είναι κατασκευασμένα για έναν αναβάτη τη φορά.

Να οδηγείτε αμυντικά

Να προσέχετε τις λακκούβες και το άνοιγμα της πόρτας στα αυτοκίνητα.

Να φοράτε αντανακλαστικά ρούχα

Φορέστε αντανακλαστικά ρούχα ή τοποθετήστε φώτα αν οδηγείτε τη νύχτα.

Χρησιμοποιήστε τη φωνή σας

Φωνάξτε. Αναγγείλετε την παρουσία σας στους άλλους. Για παράδειγμα, φωνάξτε «προσοχή στα αριστερά!» καθώς πλησιάζετε πεζούς ή πιο αργούς αναβάτες που σκοπεύετε να προσπεράσετε.

Ζητήστε ποδηλατόδρομους και άλλες υποδομές

Ζητήστε από τους πολιτικούς της περιοχής σας να πιέσουν για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών που θα κάνουν τη μικρομετακίνηση ασφαλέστερη.

Συμπέρασμα

Είτε πρόκειται για μέρος της καθημερινής σας μετακίνησης είτε για μια περιστασιακή γρήγορη μετακίνηση από ένα σημείο σε ένα άλλο, είτε απλά για μια βόλτα για διασκέδαση, τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ένας πολύ καλός τρόπος μετακίνησης. Αν και ενέχουν κάποιο ρίσκο, μπορείτε να κάνετε πολλά για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να καταλήξετε στο νοσοκομείο με γρατζουνιές, μώλωπες, σπασμένα κόκκαλα ή τραύματα στο κεφάλι και στον αυχένα.

Με πληροφορίες από το Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Δύο συμπτώματα μπορεί να δείχνουν πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί

Άνδρας πέθανε από υπερβολική καφεΐνη – Πότε γίνεται επικίνδυνη

Πώς συνδέεται το αιμορραγικό εγκεφαλικό που υπέστη η Μαρινέλλα με τον πονοκέφαλο – Τι συμπτώματα προκαλεί