Η δήλωση πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΜ με την χρήση των στοιχείων πρόσβασης στο Taxisnet και με τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Όσοι επιθυμούν να γίνουν δωρητές συμπληρώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας και δηλώνουν ποια όργανα και ιστούς επιθυμούν να δωρίσουν. Αφού επιβεβαιώσουν τα στοιχεία, λαμβάνουν μια προσωρινή βεβαίωση την οποία πρέπει να αποθηκεύσουν μέχρι να παραλάβουν ταχυδρομικά την κάρτα δωρητή.
Όσοι πάλι θέλουν να μην είναι δωρητές οργάνων, δηλώνουν τα αντίστοιχα στοιχεία στο σημείο της εφαρμογής όπου καταχωρείται η δήλωση αρνητή δωρεάς.
Για όσους δεν τα «έχουν καλά» με το διαδίκτυο, μπορούν να πραγματοποιήσουν δηλώσεις είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του ΕΟΜ, είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Το νέο σύστημα ισχύει από 1ης Νοεμβρίου και ο ΕΟΜ τηρεί Εθνικό Μητρώο Δωρητών και «Μητρώο Αρνητών». Σημαντικό είναι επίσης να συμπληρώσουμε ότι τη σχετική δήλωση πρέπει να ανανεώσουν και οι παλιοί δωρητές οργάνων ενώ όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να διαγραφεί από τα μητρώα (και το ένα και το άλλο) εφόσον αλλάξει γνώμη και κάνεις πάλι από την αρχή τις διαδικασίες.
Η νέα δήλωση δωρεάς είναι η πρώτη ενέργεια κινητοποίησης του ΕΟΜ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων.Το υπουργείο Υγείας έχει υποσχεθεί μια σειρά από ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην Ελλάδα το 2017 είχαμε 6,1 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού ενώ φέτος αναμένεται να … καταποντιστούμε στο 1,5 ανά 1 εκατομμύριο. Την ίδια ώρα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 18 δότες για κάθε 1 εκατομμύριο πληθυσμού.