Ηλίας Μόσιαλος: Επίτιμος Διδάκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
- 19:00: Υποδοχή προσκεκλημένων
- 19:15: Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΔΠΘ, Καθηγητή Φώτιο Μάρη
- 19:30: Ομιλία του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη
- 19:45: Παρουσίαση του έργου του τιμώμενου από τον Καθηγητή Στυλιανό Παναγούτσο
- 20:00: Επίσημη ανάγνωση του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Κωνσταντίνο Βαδικόλια
- 20:20: Ομιλία του τιμωμένου: «Η πανδημία ως μάθημα: Προοπτικές για ένα ασφαλέστερο αύριο»
Ο κ. Μόσιαλος θα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές χώρες αντιμετώπισαν την πανδημία, εξηγώντας γιατί υιοθέτησαν διαφορετικές προσεγγίσεις και πέτυχαν διαφορετικά αποτελέσματα. Θα αναλύσει τα διδάγματα που προέκυψαν από την πανδημία και θα εξετάσει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ασφαλέστερα, ανθεκτικότερα και πιο αποτελεσματικά συστήματα υγείας.
Θα εστιάσει στην ανάγκη για θέσπιση εθνικής πολιτικής που να βασίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα υγείας, καθώς χωρίς αυτά δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστούν βελτιωμένα συστήματα υγείας.
Επιπλέον, ο καθηγητής Μόσιαλος θα αναλύσει τη δυναμική ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στις υπηρεσίες υγείας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως καταλυτικού παράγοντα για τη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της πρόληψης ασθενειών. Θα εξετάσει τις εφαρμογές της ΤΝ στη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (big data), στη βελτιστοποίηση των κλινικών διαδικασιών, καθώς και στη διαμόρφωση εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Παράλληλα, θα υπογραμμίσει τη στρατηγική σημασία της ίδρυσης και ανάπτυξης Βιοτραπεζών, οι οποίες αποτελούν θεμέλιο για την προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και της εξατομικευμένης ιατρικής. Θα αναδείξει τη συμβολή τους στη συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση βιολογικών δειγμάτων και δεδομένων, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και καινοτόμων μεθόδων πρόληψης.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου κανονιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ορθή διαχείριση και προστασία των δεδομένων υγείας, καθώς και τη συμμόρφωση με τις αρχές της βιοηθικής και της ιδιωτικότητας. Επιπλέον, θα τονίσει την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινής βάσης δεδομένων, η οποία θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της φροντίδας και περίθαλψης. Μια τέτοια βάση δεδομένων μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της διαφάνειας, την επιτάχυνση της έρευνας και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της υγείας.
Η προσέγγιση αυτή, όπως θα αναπτύξει ο καθηγητής, αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα
Ο καθηγητής θα αναδείξει, τέλος, τη σημασία των διεθνών συνεργασιών για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων στα παγκόσμια προβλήματα υγείας.