Ηλικιακό όριο στη χρήση των social media θα ισχύσει από εφέτος στην Αυστραλία

  • Ρούλα Τσουλέα
chroming
Εξετάζεται να θεσπιστεί όριο μεταξύ των 14 και 16 ετών. Αναζητάται αξιόπιστος τρόπος επιβολής του στο διαδίκτυο.

Μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να κρατήσει τους ανηλίκους η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία προσανατολίζεται στη θέσπιση κατώτατου ηλικιακού ορίου μεταξύ 14 και 16 ετών για τη χρήση τους.

Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία. Θα εφαρμοστεί έως το τέλος του χρόνου εφέτος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Anthony Albanese.

Ο κ. Albanese χαρακτήρισε τους ιστoτόπους αυτούς «μάστιγα» για τα παιδιά και τους εφήβους. Και επισήμανε ότι προτιμά να βλέπει τους νέους στους χώρους άθλησης και να δημιουργούν αληθινές κοινωνικές σχέσεις.

Ο νέος νόμος θα καταστήσει την Αυστραλία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιβάλλουν ηλικιακό περιορισμό για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προγενέστερες απόπειρες να γίνει το ίδιο (μεταξύ άλλων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση), είχαν αποτύχει έπειτα από διαμαρτυρίες ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των ανηλίκων στο Ίντερνετ.

Ωστόσο και στις ΗΠΑ έχει κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που καθορίζει στα 13 χρόνια την ελάχιστη ηλικία για να χρησιμοποιεί κάποιος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το νομοσχέδιο κατέθεσαν τον περασμένο Απρίλιο στη Γερουσία δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές. Ακόμα, όμως, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για να συζητηθεί.

Αντίστοιχα στη Γαλλία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron τάχθηκε τον Ιούνιο υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 15 έτη. Τάχθηκε επίσης υπέρ της απαγόρευσης στη χρήση κινητών τηλεφώνων πριν από την ηλικία των 11 ετών.

Συμφωνεί η αντιπολίτευση

Υπέρ του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης Albanese τάχθηκε ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Peter Dutton. «Κάθε ημέρα καθυστέρησης αφήνει τα νέα παιδιά ευάλωτα στις απειλές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε.

Πριν τεθεί σε ισχύ στην Αυστραλία ο νέος νόμος, πρέπει να βρεθεί αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της ηλικίας όσων συνδέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο στόχος της κυβέρνησης της χώρας, όμως, είναι ξεκάθαρος. «Θέλω να δω τα παιδιά μακριά από τις οθόνες τους. Θέλω να τα δω στα γήπεδα ποδοσφαίρου, στις πισίνες και στα γήπεδα του τένις», δήλωσε ο κ. Albanese στο ABC. «Θέλουμε να έχουν αληθινές εμπειρίες με αληθινούς ανθρώπους. Ξέρουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κακό στην κοινωνία».

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως εκείνος θα ήθελε να είναι τα 16 χρόνια η ελάχιστη ηλικία πρόσβασης.

Και διαφωνίες

Διαφωνίες με την απόφαση αυτή, πάντως, εκφράζουν επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι η επιβολή ηλικιακού ορίου δεν πρόκειται να βοηθήσει τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.

O Dr. Daniel Angus, καθηγητής Ψηφιακής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουήνσλαντ, υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι επιπόλαιο. Επιπλέον, «υπονομεύει την έρευνα και τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας», είπε. Και υποστήριξε ότι «απειλεί να προκαλέσει σημαντικές αδικίες, αποκλείοντας τους νέους από τη συμμετοχή σημαντικά και υγιώς στον ψηφιακό κόσμο».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο νόμος θα μπορούσε να ανακατευθύνει πολλά παιδιά προς «χώρους ήσσονος ποιότητας» στο Ίντερνετ, «καταργώντας σημαντικά μέσα κοινωνικής διασύνδεσης».

Άλλοι ειδικοί στην ψηφιακή τεχνολογία εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν είναι εφικτό από τεχνικής πλευράς να επιβληθεί διαδικτυακό ηλικιακό όριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock