Iatropedia

Ίλιγγος και διαταραχή ισορροπίας ταλαιπωρούν έναν στους επτά ενήλικες

vertigo

Ο αριθμός των πασχόντων είναι ιδιαιτέρως αυξημένος στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Πώς μπορεί να βρεθεί η αιτία.

Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης σε θέματα Ιλίγγου, Ζάλης και Ισορροπίας σε λίγες μέρες και στο προσκήνιο έρχεται ο ίλιγγος ο οποίος ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι το 15% του πληθυσμού απαντά θετικά στην ερώτηση «Είχατε κάποιο πρόβλημα ζάλης ή διαταραχής της ισορροπίας τους τελευταίους 12 μήνες»; Ωστόσο η συχνότητα εμφάνισης ιλίγγου αυξάνεται με την ηλικία. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν βιώσει συμπτώματα ιλίγγου ή διαταραχής ισορροπίας.

Για να διαγνωστεί σωστά η αιτία που προκαλεί τον ίλιγγο, απαιτείται λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού, ενδελεχής κλινική εξέταση και, ενίοτε, διενέργεια εξειδικευμένων παρακλινικών εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται τη σωστή διάγνωση στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών.

O ίλιγγος ορίζεται ως ψευδαίσθηση κίνησης. Είναι σύμπτωμα και όχι διάγνωση. Σημαντικό ζητούμενο της πρώτης εξέτασης του ασθενούς με ζάλη ή ίλιγγο είναι ο διαχωρισμός του «περιφερικού» (λαβυρινθικής αρχής) από τον «κεντρικό» (οφειλόμενο σε βλάβες του εγκεφάλου) ίλιγγο.

Στη συνέχεια, συχνά απαιτείται η συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την κατάστρωση και εκτέλεση ενός επιτυχημένου θεραπευτικού πλάνου.

Εξειδικευμένα τριτοβάθμια κέντρα με Ειδικά Ιατρεία Ιλίγγου ή Νευρο-ωτολογίας λειτουργούν σε πολλές Πανεπιστημιακές Κλινικές της χώρας. Σε αυτά μπορεί να διενεργηθεί πλήρης κλινικός και παρακλινικός έλεγχος, καθώς και πρόγραμμα ασκήσεων για την πρόληψη των πτώσεων.

Τα επείγοντα περιστατικά με οξεία εμφάνιση ιλίγγου εξυπηρετούνται στο πλαίσιο εφημερευόντων νοσοκομείων. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Το Ιατρείο Ιλίγγου και Διαταραχών Ισορροπίας της Α’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Το Νευρο-ωτολογικό Ιατρείο της Α’ ΩΡΛ Κλινικής ΕΚΠΑ στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο της Αθήνας

Η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης σε θέματα Ιλίγγου, Ζάλης και Ισορροπίας θα εορταστεί 15-21 Σεπτεμβρίου 2024.