Iatropedia

Ίλιγγος: Πως περνούν οι ζαλάδες;

Ο ίλιγγος είναι μια κατάσταση κατά την διάρκεια της οποίας όλα γυρίζουν. Ίλιγγος προ από ένα εσωτερικό πρόβλημα αυτί. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνονται στο ακρωνύμιο BPPV που σημαίνουν "καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης" (benign paroxysmal positional vertigo – BPPV).

Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου συσσωρεύονται σε κανάλια του εσωτερικού αυτιού με συνέπεια να διαταράσσεται η ισορροπία σας.

Σύνδρομο Meniere

Πρόκειται για μία διαταραχή που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του αυτιού και προκαλεί ίλιγγο και εμβοές στα αυτιά.

Αρκετά συχνά, η νόσος σχετίζεται με:

Χτύπημα στο κεφάλι ή το λαιμό

Εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκος στον εγκέφαλο

Ημικρανίες

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον ίλιγγο εξαρτάται από το τι είναι αυτό που τον προκαλεί. Σε κάποιες φορές περνά χωρίς οι πάσχοντες να κάνουν απολύτως τίποτα αλλά κάποιες φορές χρειάζεται θεραπεία.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ασθενείς που έχουν συνεχόμενα επεισόδια ιλίγγου πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό.

Πάντως οι οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας αναφέρουν μια σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις για το κεφάλι και το σώμα ώστε να μετακινηθούν οι εναποθέσεις ασβεστίου και να επανέλθει η ισσοροπία.

Για να αντιμετωπιστούν οι ζαλάδες οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καλό είναι οι πάσχοντες να βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.

http://www.webmd.com