Ημαθία – θάνατος 7χρονου: Στρεπτόκοκκο τύπου Α, «δείχνει» η ιατροδικαστική εξέταση – Ιχνηλατούνται και άλλα περιστατικά

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιπποκράτειο
Από λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία προκλήθηκε από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α έχασε τη ζωή του ο άτυχος 7χρονος στην Ημαθία, όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Ακόμη 6 παιδιά είναι θετικά στο strep test στην περιοχή.

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (13.6.2023) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης στον άτυχο 7χρονο από την Ημαθία που έχασε τη ζωή του εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών του στρεπτόκοκκου.

Το άτυχο παιδί εξέτασε ο καθηγητής ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου, ο οποίος αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε «από λοίμωξη του αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης ο 7χρονος, που ζούσε με την οικογένειά του στην Ημαθία, πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο. Ωστόσο, αναμένονται περαιτέρω κλινικές εξετάσεις.

Σημειώνεται πως στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ο 9χρονος ξάδερφος του παιδιού, με συμπτώματα στρεπτόκοκκου, ενώ ακόμη 6 παιδιά στην περιοχή είναι θετικά στον στρεπτόκοκκο χωρίς καθόλου συμπτώματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

ΕΟΔΥ: Ακόμη 6 θετικά παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου

Θετικά στην λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε χθες τη ζωή του από την λοίμωξη. Τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά και σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ διενεργείται έλεγχος βάσεις πρωτοκόλλου όπου ελέγχονται και οι επαφές τους.

Στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023 έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

«Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

   Υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

   Σύμφωνα με αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους γιατρούς ο στρεπτόκοκκος μπορεί να υπάρχει στον φάρυγγα των παιδιών χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εμπνέει ανησυχία.

Δείτε επίσης: Στρεπτόκοκκος Α: Ο θάνατος του 7χρονου στο “μικροσκόπιο” επιστημόνων και δικαιοσύνης – Τι λένε οι παιδίατροι

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές ελλείψεις σε παιδιάτρους

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως  στο Νοσοκομείο Νάουσας υπάρχει ικανή στελέχωση από παιδιάτρους: «Υπηρετούν πέντε παιδίατροι στο νοσοκομείο και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας 4 κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται. Εάν τα παιδιά που προσέρχονται χρήζουν νοσηλείας διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ όπου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

«Είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα το πόρισμα της οποίας αναμένουμε. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι πέντε παιδίατροι ιατροί του νοσοκομείου Νάουσας είναι εξαίρετοι επιστήμονες που έχουν σώσει πολλά παιδιά της περιοχής», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ραγδαία εξέλιξη

Στην περίπτωση του άτυχου 7χρονου από την Ημαθία η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία. Η περιπέτειά του ξεκίνησε την Παρασκευή. Το Σάββατο κι ενώ ο πυρετός του δεν υποχωρούσε, οι γονείς τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Νάουσας.

Έγινε εισαγωγή, καθώς εκτός από τους εμετούς και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, το παιδί άρχισε να αποκτά και μελανό χρώμα.

Όταν μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ήταν ήδη αργά. Υπέστη ανακοπή και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, το άτυχο αγοράκι κατέληξε.

Δείτε επίσης – ΕΟΔΥ: Έξι παιδιά έχουν καταλήξει εφέτος από στρεπτόκοκκο Α στη χώρα μας

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, δηλώνει πως η εξέλιξη δεν αποκλείεται να είναι ραγδαία:

“Μπορεί να βγάλεις ένα απλό σπυρί στο πόδι, να είναι σταφυλόκοκκος και να πάθεις οστεομυελίτιδα, γιατί προχώρησε πολύ γρήγορα η λοίμωξη. Αυτό το παιδί δεν αντιστάθηκε ο οργανισμός του πάρα πολύ και προχώρησε γρήγορα η λοίμωξη. Ξεφεύγουν καμία φορά αυτές οι καταστάσεις και για όχι εμφανείς λόγους. Έτυχε να ξεφύγει. Υπάρχει και αυτό”, τονίζει ο γιατρός.

Από τη βακτηριακή φαρυγγίτιδα στην διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS)

Οι γονείς στη χώρα μας δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, τονίζει ο παιδίατρος και προσθέτει πως οι θάνατοι από στρεπτόκοκκο είναι πολύ σπάνιοι. Μπορεί ωστόσο, να οδηγήσουν από τη βακτηριακή φαρυγγίτιδα στην πολύ επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS).

“Μπορεί να συμβεί, τυχαίνει καμιά φορά αλλά όχι συχνά. Εξαρτάται από το πως θα αντιδράσει ο οργανισμός. Έτυχε ο στρεπτόκοκκος από τον στοματοφάρυγγα και τις αμυγδαλές που υπήρχε όταν έκανε την πρωτοπαθή λοίμωξη, να ξεφύγει να μπει στο αίμα και να κάνει την σηψαιμία και μετά βέβαια τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα να έχεις ένα στρεπτόκοκκο στο αίμα σου. Είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί προσβάλλει τα όργανα και προκαλεί πολύ σοβαρές καταστάσεις. Αλλιώς είναι να έχει προσβληθεί το νεφρό, αλλιώς ο πνεύμονας, αλλιώς οι μήνιγγες. Δεν ξέρω που πήγε και κάθισε ο στρεπτόκοκκος και δημιούργησε το πρόβλημα το μεγάλο και τελείωσε η ζωή του παιδιού”, σημειώνει ο γιατρός και προσθέτει πως δεν αποκλείεται και η καθυστερημένη διάγνωση:

“Οι γιατροί και το σύστημα και τα μηχανήματα δεν είναι αλάνθαστα. Προσπαθούμε να μηδενίσουμε το λάθος, αλλά δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε. Δεν υπάρχει φυσικά δόλος, αυτό εννοείται”, σημειώνει.

Δείτε επίσης – Ημαθία: Εισαγγελική έρευνα για τον 7χρονο που ξεψύχησε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Λάθος πρακτικές από την πλευρά των γονιών

Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, υποστηρίζει πως οι γονείς παιδιών που παρουσιάζουν πυρετό, δεν θα πρέπει να αφήνουν τον πυρετό να εξελίσσεται τα πρώτα τρία 24ωρα και μόνο εάν αυτός επιμένει να απευθύνονται σε γιατρό.

“Οι γονείς δεν θα πρέπει να περιμένουν το παιδί να γίνει καλά μόνο του στο σπίτι. Θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και να το πηγαίνουν να εξετάζεται. Η νοοτροπία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια να περιμένουμε τον πυρετό τρία 24ωρα είναι λάθος και καταστρεπτικό. Κανένας γονιός δεν μπορεί να ξέρει που οφείλεται ένας πυρετός. Ο πυρετός μπορεί να κρύβει πίσω του μια αιτία πολύ πιο σοβαρή από μία απλή ίωση”, τονίζει.

Ένα άλλο συχνό λάθος των γονιών, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι να κάνουν strep test στα παιδιά τους και στη συνέχεια να τηλεφωνούν στον γιατρό και να ζητούν να τους συνταγογραφήσει αντιβίωση.

“Είναι λάθος πρακτική όλο αυτό. Δεν μπορεί ο γιατρός να διαγιγνώσκει και να συνταγογραφεί εξ αποστάσεως χωρίς να εξετάσει τον ασθενή”, σημειώνει.

Αύξηση σε όλη την Ευρώπη

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή το περιστατικό με τον άτυχο 7χρονο, αναφέρεται πως από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έως σήμερα καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στις ίδιες ηλικίες έχουν επίσης αναφερθεί αρκετοί θάνατοι από iGAS σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιρλανδία.

Υπάρχουν αυξημένες υποθέσεις ότι η αύξηση αυτή είναι πολυπαραγοντική, λέει ο γιατρός:

“Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά υπάρχουν υποθέσεις. Έχουν σημασία παράγοντες, όπως είναι η ηλικία του παιδιού, η φυσική του κατάσταση, αν πάσχει από άλλα νοσήματα, πόσες μέρες ήταν το πρόβλημα μέχρι να πάει σε γιατρό να πάρει θεραπεία και εάν έχει περάσει πολλές ιώσεις στο πρόσφατο παρελθόν”, λέει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, “τα αυξημένα περιστατικά και θάνατοι δεν σημαίνουν πως κυκλοφορεί κάποιο νέο στέλεχος στρεπτοκόκκου”, αναφέρεται ενώ το φαινόμενο δεν ερμηνεύεται επαρκώς.