Iatropedia

Ημερίδα για την φυτοφαγική διατροφή στην Αθήνα

Η ημερίδα έχει ως θέμα την πρόληψη και θεραπεία των νοσημάτων μέσω της χορτοφαγικής διατροφής.

Οι επιδράσεις της φυτοφαγικής διατροφής στην πρόληψη και υποστροφή της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου, καθώς και σε αυτοάνοσα νοσήματα και στον σακχαρώδη διαβήτη, θα συζητηθούν στην 1η Επιστημονική Ημερίδα για την Φυτοφαγική Διατροφή.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Την συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Κλινική Διατροφής & Μεταβολισμού και η ΜΚΟ «A promise to animals». Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

«Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι αρρωσταίνουμε από αυτά που τρώμε. Η τροφή είναι το φάρμακο και το φαρμάκι μας», αναφέρει η κυρία Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια και πρόεδρος ΔΣ της ΜΚΟ «A promise to animals». «Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί διεθνώς σημαντικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας μας».

Η ημερίδα, η οποία είναι η πρώτης αμιγώς χορτοφαγική ιατρική εκδήλωση στη χώρα μας, διοργανώνεται σε μία προσπάθεια να έρθουν και στη χώρα μας οι νέες γνώσεις, πρόσθεσε. Γι’ αυτό τον λόγο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Στόχος μας είναι η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας για τα πολλαπλά οφέλη μιας σωστά σχεδιασμένης, ολικά φυτικής διατροφής, ώστε να εκλείψουν φοβίες που αντιτίθενται στα επιστημονικά δεδομένα», επισημαίνει.

Επιστημονική τεκμηρίωση

Τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες και προσεκτικά σχεδιασμένες μελέτες τεκμηρίωσαν ότι «η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να προλάβει πολλές παθήσεις,  ενώ μπορεί να επιφέρει υποστροφή της νόσου σε αρκετά σημαντικό ποσοστό», συνηγορεί ο καρδιολόγος Γιώργος Χαριτάκης, πρόεδρος της ημερίδας.

Οι περισσότερες και συχνότερες από αυτές τις παθήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της παρούσας ημερίδας. «Στην Ημερίδα θα μιλήσουμε γενικότερα για το θέμα, έχοντας καλεσμένους από διάφορα μέρη του κόσμου, την Αμερική την Αυστραλία την Αγγλία αλλά και την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων θα αναφερθούμε στον τρόπο που η διατροφή επηρεάζει γενικότερα την υγεία», εξηγεί.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι, μεταξύ άλλων, ο παθολόγος-ογκολόγος Χρήστος Πανόπουλος, διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής και ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Βλαχάκος.

Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της ημερίδας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ΕΔΩ.