Η ημερίδα περιλάμβανε ομιλίες εκπροσώπων της Φαρμακοβιομηχανίας και των Ενώσεων ασθενών, καθώς και εργαστήρια για την χαρτογράφηση των εμποδίων και την εύρεση πιθανών λύσεων για την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία των δύο πλευρών. Η ανάγκη πιο ενεργούς και ουσιαστικής συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής, αλλά και ο κομβικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο ΣΦΕΕ στη διαμόρφωση ενός υγιούς πλαισίου προς αυτήν την κατεύθυνση αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, που συνδιοργάνωσε ο ΣΦΕΕ και η EFPIA για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο οι εκπρόσωποι των ενώσεων ασθενών όσο και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν ότι κρίνεται απαραίτητη η ανταλλαγή ιδεών, η δημιουργία διαύλων αμφίδρομης επικοινωνίας και η ενίσχυση της συνεργασίας φαρμακοβιομηχανίας και ενώσεων ασθενών.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι:
«Ο ασθενής είναι στο επίκεντρο της καθημερινής μας προσπάθειας & φροντίδας, γεγονός που μας προτρέπει σε εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τις ενώσεις ασθενών σε μία σειρά πεδίων, όπως η κλινική έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ασθενών και του γενικού κοινού. Ασθενείς και φαρμακοβιομηχανία πρέπει να βρίσκονται σε μακροχρόνια αγαστή συνεργασία, με πλήρη διαφάνεια και εμπιστοσύνη».
Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υπογράμμισε «Οι ενημερωμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν καλύτερα τη νόσο τους, ενώ μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, στη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών εκβάσεων και στη μεγιστοποίηση του οφέλους από την υγειονομική δαπάνη. Είναι συνοδοιπόροι στον δρόμο προς την ίαση και παράλληλα οι εταίροι που δεν μπορούν να απουσιάζουν από τη λήψη αποφάσεων».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αναπληρωτής διευθυντής, LSE Enterprise της Ομάδας Μελέτης Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, κ. Κυριάκος Σουλιώτης παρουσίασε σημαντικά ευρήματα της πανευρωπαϊκής μελέτης του για τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας.
Ο διευθυντής Επικοινωνίας της EFPIA, κ. Andy Powrie – Smith τόνισε τη σπουδαιότητα της αμοιβαίας επικοινωνίας και συνεργασίας της φαρμακοβιομηχανίας με τις ενώσεις ασθενών και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά ο διάλογος και η ανταλλαγή πληροφοριών μας βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών των ασθενών και στην καλύτερη συνεργασία».
Τέλος, παρουσίασε το μοντέλο συνεργασίας της EFPIA με τις ενώσεις ασθενών, το Patients Think Tank της Ομοσπονδίας, καθώς και βέλτιστες πρακτικές, ενώ συντόνισε μαζί με τον Ian Banks, εκπρόσωπο του European Cancer Organization τα διαδραστικά εργαστήρια για την αναγνώριση των εμποδίων στη συνεργασία φαρμακοβιομηχανίας και ενώσεων ασθενών και την εξεύρεση πιθανών λύσεων.
Η πρωτοβουλία αυτή έλαβε χώρα στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος της EFPIA, που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν. Η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα που επισκέφθηκε η EFPIA, με πρώτους σταθμούς να αποτελούν το Βερολίνο και το Βουκουρέστι. Στη χώρα μας η πρωτοβουλία αυτή είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή, καθώς την τίμησαν πάνω από 50 εκπρόσωποι των Ενώσεων ασθενών και στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας που δεσμεύθηκαν η συνάντηση αυτή να είναι η πρώτη από μια σειρά ετήσιων συναντήσεων και η απαρχή μιας αγαστής συνεργασίας.