Νέα μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σαιν Λούϊς έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή του κυρίως υπόπτου –της «κακής» πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς. Παλαιότερες έρευνες είχαν υποδείξει τον διαβήτη ως πιθανό αίτιο για την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάϊμερ αλλά τώρα οι επιστήμονες συνδέουν ευθέως το σάκχαρο με την πρωτεΐνη-σήμα κατατεθέν της ασθένειας, υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου και επιδεινώνει νευρολογικές παθήσεις όπως την συγκεκριμένη.
Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation, σε πειράματα με ποντίκια ο διπλασιασμός των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση β-αμυλοειδούς κατά 20% σε σύγκριση με ποντίκια που είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα το πείραμα σε μεγαλύτερης ηλικίας ποντίκια που είχαν ήδη σχηματισθείσες πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, τα επίπεδα παραγωγής της πρωτεΐνης αυξήθηκαν κατά 40% αυτή την φορά!
Η αιφνίδια αύξηση του σακχάρου στο αίμα αύξησε την δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων με συνέπεια την ταχύτερη παραγωγή β-αμυλοειδούς. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα σχετικά ευρήματα θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η νόσος αναπτύσσεται στον εγκέφαλο, προσφέροντας πεδίο για την εξεύρεση νέων θεραπειών που θα μειώνουν τις βλαβερές επιπτώσεις του σακχάρου στον εγκέφαλο.