Μια νέα μορφή ινσουλίνης, που θα χορηγείται από το στόμα και η οποία μπορεί να δοκιμαστεί σύντομα και σε ανθρώπους, θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον εναλλακτική λύση, αντί των ενέσεων ή των αντλιών ινσουλίνης.
Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να χορηγούν ινσουλίνη από το στόμα, μέσω κάψουλας ή σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, και τη δοκίμασαν με επιτυχία σε ζώα.
Η νέα αυτή ινσουλίνη θα είναι έτοιμη για δοκιμή σε ανθρώπους το 2025.
Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη στην Ευρώπη και το 5%-10% αυτών έχουν διαβήτη τύπου 1, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ινσουλίνη για να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Ινσουλίνη, όμως, πρέπει επίσης να λαμβάνουν και κάποιοι που πάσχουν από τον πιο κοινό διαβήτη τύπου 2.
Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι λήψης ινσουλίνης είναι με σύριγγα, στυλό ινσουλίνης ή αντλία ινσουλίνης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.
Σύμφωνα με το euronews, η ιδέα της ανάπτυξης μιας από του στόματος μορφής ινσουλίνης προέκυψε όταν ένας γηρίατρος σε μια κλινική με την οποία συνεργάζεται η ομάδα των ερευνητών εξέφρασε την ανησυχία ότι οι ηλικιωμένοι που χρειάζονταν ενέσεις ινσουλίνης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο δευτερογενών λοιμώξεων.
Η ομάδα έπρεπε να αναπτύξει, επομένως, ένα εξειδικευμένο πολυμερές που θα μπορούσε να περνά από το στομάχι και να απορροφάται στο έντερο, ώστε να φτάνει στη συνέχεια στο ήπαρ.
Ξεκίνησαν να σχεδιάσουν, λοιπόν, ένα πολυμερές που να ανταποκρίνεται στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ασθενούς, κάτι που έκαναν εξετάζοντας ένζυμα που διασπούν μακριά μόρια σακχάρου.
«Εάν υπάρχει υψηλή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, υπάρχει μεγάλη ποσότητα από αυτά τα ένζυμα, τα οποία αποικοδομούν το πολυμερές και απελευθερώνουν την ινσουλίνη», ανέφερε ο Δρ Nicholas Hunt, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Euronews Next.
Στη συνέχεια, το νανοϋλικό μπορεί να αποβληθεί γρήγορα από το σώμα.
«Αυτός ο τρόπος λήψης ινσουλίνης είναι πιο ακριβής, επειδή παρέχει την ινσουλίνη γρήγορα στις περιοχές του σώματος που τη χρειάζονται περισσότερο. Όταν παίρνετε ινσουλίνη με σύριγγα, αυτή εξαπλώνεται σε όλο το σώμα όπου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες», ανέφερε ο Peter McCourt του Arctic University της Νορβηγίας σε δήλωσή του.
Το σύστημα δοκιμάστηκε σε ποντίκια, αρουραίους και μπαμπουίνους και η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Nature Nanotechnology. Οι μπαμπουίνοι, μάλιστα, δεν ήταν δεκτικοί στα χάπια κι έτσι οι ερευνητές δοκίμασαν ζελέ χωρίς ζάχαρη και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, με τους μπαμπουίνους να προτιμούν τη σοκολάτα.
«Όταν κάναμε τη μελέτη μας για τους μπαμπουίνους, το κάναμε με τρόπο που να μιμείται αυτό που θα γινόταν σε μια κλινική δοκιμή φάσης Ι. Επομένως, είναι η ίδια δόση ινσουλίνης που θα χρησιμοποιηθεί, το ίδιο πειραματικό παράδειγμα», ανέφερε ο Hunt.
Επί του παρόντος, οι επιστήμονες εστιάζουν στην παραγωγή για την επερχόμενη κλινική δοκιμή με τις ελπίδες να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.
Η ομάδα ευελπιστεί να πραγματοποιήσουν τις επόμενες δοκιμές το 2026, κάτι που, σε περίπτωση επιτυχία, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να ζητηθεί έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές το νωρίτερο το 2028.
«Ελπίζουμε ότι ένα θεραπευτικό προϊόν που μπορούν να λαμβάνουν από το στόμα, χωρίς να είναι δυνατή η λήψη υπερβολικής δόσης… μπορεί να επιτρέψει καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης σε όλο τον κύκλο ζωής», είπε ο Hunt, προσθέτοντας ότι η καταπόσιμη ινσουλίνη δεν χρειάζεται ψύξη και εξακολουθεί να είναι αποδοτική ως προς το κόστος.
Φωτογραφία: Pixabay
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άγχος και κρίσεις πανικού: Η Έμα Στόουν περιγράφει την εμπειρία της και πως τα ξεπέρασε
Το ένα πράγμα που πρέπει να μην κάνετε το πρωί μόλις ξυπνήσετε