Ιωάννης Μπασκόζος: Η μαζική άφιξη προσφύγων αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας
Διαβάστε παρακάτω την παρέμβαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας:
Η Ελλάδα χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του ΠΟΥ για την ενίσχυση των κρατών μερών στην εφαρμογή του ΔΥΚ. Στην εποχή μιας άνευ προηγουμένου έκρηξης των παγκόσμιων μετακινήσεων από ξηρά, θάλασσα και αέρα, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη επαγρύπνησης της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της αλλά και κάθε κράτους -μέρους χωριστά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού και την υγειονομική ασφάλεια. Και ασφαλώς η επαγρύπνηση δεν περιορίζεται στην πρόληψη μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων αλλά και στην διακίνηση επικίνδυνων για την υγειονομική ασφάλεια ουσιών η και βλαπτικών βιολογικών, χημικών η και πυρηνικών υλικών.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση από άποψη εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού. Η πρωτοφανής για τα σύγχρονα δεδομένα, μαζική άφιξη προσφύγων τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας μας. Με ικανοποίηση μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι χάρις στην σημαντική κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας αλλά και του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε μέχρι σήμερα μείζων κρίση η απειλή για την υγεία των προσφύγων αλλά και του γενικού πληθυσμού. Η Ελλάδα παραμένει χώρα υγειονομικά ασφαλής.
Ειδικά για την επιδημιολογική εποπτεία των προσφυγικών πληθυσμών, ένα καλά δομημένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα συνδρομικής επιτήρησης σε όλα τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων, επιτρέπει μία έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση των υπηρεσιών υγείας .
Χάρις και στην γενναιόδωρη συμβολή της UNICEF, του Ερυθρού Σταυρού και πολλών έγκριτων ΜΚΟ, που και από την θέση αυτή επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε,- η χώρα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση ενός ευρέος προγράμματος εμβολιασμού των παιδικών προσφυγικών πληθυσμών με τα βασικά εμβόλια και ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της έξαρσης της επιδημίας ιλαράς στην Ευρώπη, παίρνει μέτρα για την εξασφάλιση της πιο υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να ενώσουμε την φωνή μας στην ανησυχία που έχει εκφραστεί από πολλά κράτη –μέλη για την παγκόσμια έλλειψη εμβολίων και για την ορθολογική και ισότιμη εξασφάλιση του αναγκαίου στοκ εμβολίων για όλα τα κράτη σε προσιτές τιμές.
Παράλληλα η χώρα μας έχει το προνόμιο να υποδέχεται κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο αριθμό ξένων επισκεπτών και αποτελεί πρώτιστη μέριμνα της Ελληνικής κυβέρνησης η διαφύλαξη της υγειονομικής ασφάλειας των χιλιάδων φιλοξενούμενων μας.
Παρά την γνωστή οικονομική δημοσιονομική συγκυρία, η Ελλάδα , όχι μόνο δεν υποστέλλει την σημαία για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιών προστασίας της δημόσιας Υγείας αλλά, βασισμένη σε μία σημαντική τεχνογνωσία και υποδομές , είναι έτοιμη να διαδραματίσει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ και του ECDC έναν σημαντικό ρόλο σε περιφερικό η σε ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο .
Από την άποψη αυτή ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης –Joint actions 2017 για την υγειονομική ασφάλεια των εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων σημείων εισόδου αλλά και η σταθερή συμμετοχή σε όργανα συντονισμού όπως η Health Security Committee, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διασυνοριακών υγειονομικών επιτηρήσεων για μια σειρά εισαγόμενα μεταδοτικά και μη, νοσήματα η άλλες διασυνοριακές απειλές.
Στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα καλωσορίζει τις πρωτοβουλίες του ΠΟΥ για ενίσχυση των κρατών- μερών για την υιοθέτηση καλών πρακτικών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην ορθή εφαρμογή του ΔΥΚ με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αυτεξουσιότητα και εθνική κυριαρχία και στον σεβασμό των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αλλά και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων κάθε κράτους –μέλους.
Ειδικότερα είναι έτοιμη να εξετάσει έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή ενός προγράμματος Κοινής Εξωτερικής Αξιολόγησης (Joint External Evaluation) που θα της επιτρέψει να αναβαθμίσει την ετοιμότητα απόκρισης, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών στα πλαίσια ισότιμης συνεργασίας και σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.