Iatropedia

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νεκροί μέχρι στιγμής! – Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την σημερινή Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, την οποία εξέδωσε ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι και σήμερα, δύο άνθρωποι (ηλικιωμένοι) έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του θανατηφόρου ιού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ για τον Ιό Δυτικού Νείλου:

Από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι την 01/08/2019 (14.00μ.μ.), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί εικοσιπέντε (25) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δεκαεπτά (17) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και οκτώ (8) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι ασθενών, ηλικίας άνω των 80 ετών, με λοίμωξη από τον ιό.

Ιός Δυτικού Νείλου: Η έκθεση του ΕΟΔΥ (01/08/2019):

Όπως βλέπετε, συνολικά έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Ιός Δυτικού Νείλου: Συμπτώματα

Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνει:

Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο Ιός Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων, επέρχεται ο θάνατος!

Ιός Δυτικού Νείλου: Μετάδοση

Ο ιός Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται, όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομαμεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Ιός Δυστικού Νείλου: Βασικά μέτρα πρόληψης

Ιός Δυτικού Νείλου: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις