Ιός Δυτικού Νείλου – ΕΟΔΥ: 6 νέα κρούσματα, τα 5 με επιπλοκές – Οι περιοχές «υψηλού κινδύνου»

  • Γιάννα Σουλάκη
Δυτικού Νείλου
Δυναμική είσοδο με 6 νέα κρούσματα και δύο νοσηλείες έκανε την εβδομάδα αυτή, ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τους συνολικά 7 ανθρώπους που έχουν νοσήσει αυτήν την καλοκαιρινή περίοδο από τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά από τσίμπημα κουνουπιού, οι πέντε εμφάνισαν βαρύτερα συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και συγκεκριμένα, εγκεφαλίτιδα ή /και μηνιγγίτιδα, ή /και οξεία χαλαρή παράλυση).

Δύο άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, όμως, ευτυχώς εκτός ΜΕΘ. Οι υπόλοιποι 2 ασθενείς είχαν εξαιρετικά ήπια συμπτώματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ τονίζουν πως θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση πολλών ακόμη κρουσμάτων μέσα στο επερχόμενο διάστημα.

Σε ποιες περιφερειακές ενότητες εντοπίστηκαν τα 6 νέα περιστατικά

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εντοπίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, στις αρχές του μήνα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα δεν αναφέρθηκε καμία λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ένα ακόμη εισαγόμενο περιστατικό είχε καταγραφεί την προηγούμενη περίοδο, από άτομο που είχε μολυνθεί από τσίμπημα κουνουπιού σε χώρα του εξωτερικού.

Τα 6 νέα περιστατικά εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Λευκάδας, Χαλκιδικής και στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, στους Δήμους Λάρισας, Κιλελέρ, Αγιάς, Λαγκαδά, Αριστοτέλη και Λευκάδας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγραφεί -εκτός από την Ελλάδα- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Ιός του Δυτικού Νείλου – Ποιοι είναι οι “επηρεαζόμενοι” και οι “υψηλού κινδύνου” Δήμοι

Μετά από σύσκεψη οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ γνωμοδότησαν και αποφάσισαν ότι οι «επηρεαζόμενες» και «υψηλού κινδύνου» περιοχές, όσον αφορά στον ιό του ΔΝ, για την περίοδο μετάδοσης 2024, μέχρι τις 17/07/2024, περιλαμβάνουν τους παρακάτω Δήμους (οι «υψηλού κινδύνου» Δήμοι σημειώνονται με αστερίσκο):

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας:

  • τον Δήμο Λαρισαίων
  • τον Δήμο Κιλελέρ
  • τον Δήμο Αγιάς
  • τον Δήμο Ελασσόνας
  • τον Δήμο Τυρνάβου*

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας:

  • τον Δήμο Λευκάδας

Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:

  • τον Δήμο Λαγκαδά

Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής:

  • τον Δήμο Αριστοτέλη

Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:

  • τον Δήμο Φαρκαδόνας*

Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και ειδικότερα αυτές των «επηρεαζόμενων» περιοχών κοινοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).

ΕΟΔΥ: Τα μέτρα προφύλαξης

Ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα (κυρίως άγρια) πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Στην πλειονότητά τους, τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο από 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.