Iatropedia

Ιός Marburg: Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι στη Ρουάντα

Marburg virus

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν υγειονομικοί που εργάζονταν σε ΜΕΘ στην πρωτεύουσα Κιγκάλι.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται μολυσμένοι με τον θανατηφόρο ιό Marburg, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημία στη Ρουάντα. Καθημερινά εξ άλλου αυξάνονται και τα θύματά του.

Ο Marburg προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ο οποίος έχει θνησιμότητα που φτάνει έως το 88%. Η επιδημία στη Ρουάντα είναι η πρώτη στην ιστορία της.

Έγινε γνωστή μόλις την περασμένη Παρασκευή, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για 20 κρούσματα και 6 νεκρούς. Ωστόσο οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι πλέον 9, αναφέρει το Bloomberg.

Άλλοι 18 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο στην απομόνωση, προσθέτει. Επομένως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 27.

Επιπλέον, δεκάδες άλλοι άνθρωποι, που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα κρούσματα, βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση έως την εκδήλωση συμπτωμάτων μπορεί να φθάσει έως τις 21 ημέρες.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν υγειονομικοί που εργάζονταν σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην πρωτεύουσα Κιγκάλι της Ρουάντας.

Διαβάστε ακόμα Marburg: 8 νεκροί στη Ρουάντα από τον επικίνδυνο ιό, δεκάδες άλλοι κινδυνεύουν

O ιός Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα. Μεταδίδεται στους ανθρώπους από ένα είδος νυχτερίδων. Μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται με την επαφή με τα σωματικά υγρά.

Τα συμπτώματα που προκαλεί αρχικά η λοίμωξη από αυτόν είναι μη-ειδικά. Συμπεριλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, έμετο και πόνους σε στομάχι και μυς. Η αιμορραγία από τις κοιλότητες του σώματος (π.χ. μύτη, μάτια) αρχίζει αργότερα στην πορεία της νόσου.

Σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση της Ρουάντα έχει απαγορεύσει προσωρινά τις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Έχει απαγορεύσει επίσης να παρευρίσκονται στις κηδείες των ασθενών πάνω από 50 άτομα, δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται και μετά θάνατον.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι εργαζόμενοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Φωτογραφία: iStock