Ιός Marburg: Και στο Βέλγιο είχε ταξιδέψει επαφή ασθενούς από τη Ρουάντα

  • Ρούλα Τσουλέα
Marburg
11 νεκροί και 36 κρούσματα στην αφρικανική χώρα. Τι λένε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το CDC της Αφρικής.

Ολοένα περισσότερα κρούσματα του σοβαρού αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο  ιός Marburg (Μάρμπουργκ) καταγράφονται στη Ρουάντα, τη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε ο 26χρονος Γερμανός φοιτητής ο οποίος εκδήλωσε χθες ύποπτα συμπτώματα ενόσω ταξίδευε με τραίνο για το Αμβούργο.

Ο νεαρός είχε επιστρέψει με απ’ ευθείας πτήση από την Ρουάντα. Όσο βρισκόταν εκεί είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή, ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε με την επικίνδυνη νόσο.

Ωστόσο δεν είναι ο πρώτος Ευρωπαίος για τον οποίο τέθηκαν σε συναγερμό οι παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές. Όπως αποκαλύπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), είχε προηγηθεί ένα άλλο άτομο που ταξίδεψε στο Βέλγιο. Το άτομο αυτό επίσης είχε έρθει σε επαφή με ασθενή. Ευτυχώς όμως δεν παρουσίασε συμπτώματα, ενώ παρήλθαν πλέον οι 21 ημέρες της παρακολούθησης.

Οι 21 ημέρες έχουν τεθεί ως όριο επειδή ο ιός Marburg έχει περίοδο επωάσεως 2 έως 21 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν έως και τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που μολύνεται ένας άνθρωπος έως ότου εκδηλώσει συμπτώματα.

Ο ΠΟΥ έχει θέσει τις υγειονομικές Αρχές όλου του κόσμου σε εγρήγορση, διότι ο ιός Marburg είναι ένα από τα παθογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία.

Τι έχει συμβεί στη Ρουάντα

Η επιδημία του ιού Marburg στη Ρουάντα ξέσπασε πριν από μόλις μία εβδομάδα. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2024. Μέσα σε τρεις ημέρες (έως τις 29 Σεπτεμβρίου) τα κρούσματα ήταν 26. Οκτώ από τους ασθενείς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους (θνησιμότητα 31%).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα αναφέρθηκαν σε επτά από τις 30 περιφέρειες της Ρουάντα. Οι περιφέρειες αυτές είναι οι:

  1. Gasabo
  2. Gatsibo
  3. Kamonyi
  4. Kicukiro
  5. Nyagatare
  6. Nyarugenge
  7. Rubavu

Το 70% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έως τις 29 Σεπτεμβρίου ήταν υγειονομικοί. Όλοι τους εργάζονταν σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα του Κιγκάλι (η πρωτεύουσα της Ρουάντας).

Η ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών που νόσησε ο ιός Marburg οδήγησε στην ταυτοποίηση ακόμα 297 ανθρώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Και αυτό διότι είχαν έρθει σε επαφή με τα αρχικά κρούσματα.

Σημειωτέον, ότι ο ιός Marburg μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά, ακόμα και μετά τον θάνατο ενός ασθενούς.

Η κατάσταση σήμερα

Στις 30 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας της Ρουάντα ανακοίνωσε πως τα κρούσματα ήταν 27 και οι νεκροί 9, σύμφωνα με τα αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (Africa CDC).

Ωστόσο στις 2 Οκτωβρίου, σε ανάρτησή του στο X το Υπουργείο Υγείας της Ρουάντα ανέφερε πως οι νεκροί είναι πλέον 11. Άλλοι 25 ασθενείς νοσηλεύονταν στην απομόνωση σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Επομένως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν πλέον 36.

Τα συμπτώματα ανά ημέρα

Ο ιός Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια παθογόνων με τον ιό Έμπολα. Όπως και εκείνος, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Ο Marburg μεταδίδεται συνήθως στους ανθρώπους από ορισμένες νυχτερίδες (φρουτονυχτερίδες Rousettus) που ζουν συχνά σε σπηλιές και ορυχεία. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται με την άμεση επαφή:

  • Με τα σωματικά όργανα (π.χ. αίμα, εκκρίματα κ.λπ.) ή τα όργανα ασθενούς
  • Με επιφάνειες και υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα, ρούχα) μολυσμένα με τα υγρά ασθενών

Οι νεκρώσιμες τελετές που συμπεριλαμβάνουν άμεση επαφή με το σώμα του νεκρού επίσης μπορεί να συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού.

Όπως προαναφέρθηκε, η περίοδος επωάσεως διαρκεί 2 έως 21 ημέρες. Η νόσος που προκαλεί ο ιός Marburg αρχίζει ξαφνικά με:

  • Υψηλό πυρετό
  • Σοβαρό πονοκέφαλο
  • Έντονη κακουχία

Την τρίτη ημέρα μπορεί να εμφανιστούν πρόσθετα συμπτώματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Σοβαρή, υδαρής διάρροια
  • Πόνοι και κράμπες στην κοιλιά
  • Ναυτία και έμετος

Αιμορραγία δεν εκδηλώνουν όλα τα περιστατικά. Ωστόσο μεταξύ της 5ης και 7ης ημέρας από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να υπάρχουν σοβαρές αιμορραγικές εκδηλώσεις. Οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους συνήθως έχουν κάποιας μορφής αιμορραγία, συχνά από πολλά σημεία του σώματος.

Ο θάνατος επέρχεται συχνότερα μεταξύ της 8ης και 9ης ημέρας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνήθως έχει προηγηθεί σοβαρή απώλεια αίματος και σοκ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για την προστασία από τον ιό Marburg. Γίνονται όμως ερευνητικές προσπάθειες για να αναπτυχθούν.

Φωτογραφία: iStock