Ιός Marburg: Lockdown σε τρένο στο Αμβούργο της Γερμανίας – Εντοπίστηκαν κρούσματα
Πανικός επικράτησε στη Γερμανία το βράδυ της Τετάρτης (02/10/2024),, καθώς η Αστυνομία προχώρησε στον αποκλεισμό μιας αποβάθρας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου, επειδή οι επιβάτες του τρένου ενδέχεται να είναι φορείς του θανατηφόρο ιού Marburg.
Δείτε επίσης: Marburg: 8 νεκροί στη Ρουάντα από τον επικίνδυνο ιό, δεκάδες άλλοι κινδυνεύουν
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία στη Γερμανία έκλεισε τις γραμμές 7 και 8 για αρκετές ώρες και οι επιβάτες έπρεπε να εγκαταλείψουν τις αποβάθρες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου καθώς δυο επιβάτες του τρένου ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό Marburg.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με πλήρη προστατευτική στολή επιβιβάστηκαν στο τρένο ICE από τη Φρανκφούρτη για να παραλάβουν τους φορείς.
Οι επιβάτες είχαν ταξιδέψει στην Ρουάντα
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας 26χρονος Γερμανός φοιτητής ιατρικής είχε επιβιβαστεί μαζί με τη φίλη του στο τρένο ICE στη Φρανκφούρτη/Μάιν το απόγευμα της Τετάρτης (02/10/2024) με προορισμό το Αμβούργο.
Ο φοιτητής είχε ταξιδέψει προηγουμένως με αεροπλάνο απευθείας από τη Ρουάντα. Εκεί είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή, ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε από τους γιατρούς ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Marburg.
Ο Γερμανός φοιτητής ιατρικής και η φίλη του μεταφέρθηκαν σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf (UKE) που ειδικεύεται στις τροπικές ασθένειες, με το ασθενοφόρο λοιμώξεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Αμβούργου.
Τουλάχιστον 9 νεκροί στη Ρουάντα
Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται μολυσμένοι με τον θανατηφόρο ιό Marburg, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημία στη Ρουάντα. Καθημερινά εξ άλλου αυξάνονται και τα θύματά του.
Ο Marburg προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, όπως και ο Έμπολα, και έχει θνησιμότητα που φτάνει έως το 88%. Η επιδημία στη Ρουάντα είναι η πρώτη στην ιστορία της.
Έγινε γνωστή μόλις την περασμένη Παρασκευή, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για 20 κρούσματα και 6 νεκρούς. Ωστόσο οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι πλέον 9, αναφέρει το Bloomberg.
Οι λοιμώξεις από τον ιό Μάρμπουργκ είναι σπάνιες. Από το 1967 που πρωτοανιχνεύθηκε έως τώρα, έχουν αναφερθεί λιγοστές, σποραδικές συρροές κρουσμάτων. Η συχνότητά τους όμως αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και εφέτος υπήρξαν δύο, σε διαφορετικές χώρες.
Σε καραντίνα
Όπως μετέδωσε χθες το iatropedia.gr, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εντοπίζονται μολυσμένοι με τον θανατηφόρο ιό Marburg, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημία στη Ρουάντα. Καθημερινά εξ άλλου αυξάνονται και τα θύματά του.
Ο Marburg προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ο οποίος έχει θνησιμότητα που φτάνει έως το 88%. Η επιδημία στη Ρουάντα είναι η πρώτη στην ιστορία της.
Έγινε γνωστή μόλις την περασμένη Παρασκευή, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για 20 κρούσματα και 6 νεκρούς. Ωστόσο οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι πλέον 9, αναφέρει το Bloomberg. Άλλοι 18 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο στην απομόνωση, προσθέτει. Επομένως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 27.
Επιπλέον, δεκάδες άλλοι άνθρωποι, που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα κρούσματα, βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση έως την εκδήλωση συμπτωμάτων μπορεί να φθάσει έως τις 21 ημέρες.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν υγειονομικοί που εργάζονταν σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην πρωτεύουσα Κιγκάλι της Ρουάντας.
Διαβάστε ακόμα Marburg: 8 νεκροί στη Ρουάντα από τον επικίνδυνο ιό, δεκάδες άλλοι κινδυνεύουν
O ιός Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα. Μεταδίδεται στους ανθρώπους από ένα είδος νυχτερίδων. Μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται με την επαφή με τα σωματικά υγρά.
Τα συμπτώματα που προκαλεί αρχικά η λοίμωξη είναι μη-ειδικά. Συμπεριλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, έμετο και πόνους σε στομάχι και μυς. Η αιμορραγία από τις κοιλότητες του σώματος (π.χ. μύτη, μάτια) αρχίζει αργότερα στην πορεία της νόσου.
Σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση της Ρουάντα έχει απαγορεύσει προσωρινά τις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Έχει απαγορεύσει επίσης να παρευρίσκονται στις κηδείες των ασθενών πάνω από 50 άτομα, δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται και μετά θάνατον.
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι εργαζόμενοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.