Iός Marburg: Πόσο κινδυνεύουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη, σύμφωνα με τον Καθηγητή Δ. Παρασκευή
Ο ιός Marburg προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες καθώς ανήκει στην οικογένεια των ιών που προκαλούν αιμορραγικούς πυρετούς, μαζί με τον ιό Ebola και έχει υψηλή θνητότητα που αγγίζει το 88%.
Παρά τη σπανιότητά του, τα πρόσφατα κρούσματα σε περιοχές όπως η Ρουάντα έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές, καθώς δεν αποκλείεται άτομα που έχουν μολυνθεί σε τοπικό επίπεδο, ταξιδεύοντας να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλες περιοχές.
Η πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση στο Αμβούργο της Γερμανίας, όταν αμαξοστοιχία μπήκε σε καραντίνα με την υποψία κρούσματος ανάμεσα στους επιβάτες, αποδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος.
Αν και ο γερμανός φοιτητής της Ιατρικής για τον οποίο υπήρχε υπόνοια νόσου αποδείχθηκε αρνητικός, η υπόθεση ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για καλύτερα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένες υγειονομικές υποδομές.
Διαβάστε ακόμα Ιός Marburg: Και στο Βέλγιο είχε ταξιδέψει επαφή ασθενούς από τη Ρουάντα
Σε διαρκή επικοινωνία ο ΕΟΔΥ με διεθνείς οργανισμούς
O Δημήτρης Παρασκευής, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ και μέλος Δ/Σ ΕΟΔΥ, ως ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, παραθέτει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τις προκλήσεις που θέτει η εξάπλωση του ιού Marburg.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr, εξηγεί τους τρόπους μετάδοσης, τη θνησιμότητα σε σύγκριση με άλλους ιούς, καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν υιοθετήσει οι διεθνείς οργανισμοί για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του ιού.
Αποκαλύπτει, επίσης, πως αν και ο κίνδυνος μετάδοσης εκτός Ρουάντας δεν είναι υψηλός, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη λάβει μέτρα θεσπίζοντας ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων από τον ιό Μάρμπουρ.
“Υπάρχουν πρωτόκολλα σχετικά με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης, ατομικών μέτρων προστασίας από επαγγελματίες υγείας, για τη διαχείριση ύποπτων ή τεκμηριωμένων κρουσμάτων, πρωτόκολλα διάγνωσης, ιχνηλάτησης επαφών, και ενημέρωσης της κοινότητας”, αναφέρει.
Δημήτρης Παρασκευής: Δεν υπάρχουν φάρμακα, σε εξέλιξη προσπάθεια για την παραγωγή εμβολίων
Κύριε Καθηγητά,
ΕΡ: Ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι μετάδοσης του ιού Marburg και πώς συγκρίνονται με άλλους αιμορραγικούς πυρετούς, όπως ο Ebola, σε σχέση με την μολυσματικότητα και τη σοβαρότητα του;
Δ.Π: Ο ιός Marbourg προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και χαρακτηρίζεται από υψηλή θνητότητα (αναλογία θανάτων στα άτομα που έχουν προσβληθεί με τον ιό). Οι μολύνσεις με τον ιό Marbourg στον άνθρωπο οφείλονται, καταρχάς, σε παρατεταμένη έκθεση σε μεταλλεία ή σπηλιές όπου κατοικεί ένα είδος νυχτερίδας (Rousettus bats) που αποτελεί το φυσικό ξενιστή του ιού.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής (μέσω αμυχών στο δέρμα ή μέσω έκθεσης του βλεννογόνου) σε αίμα, ή άλλα βιολογικά υγρά από άτομα που έχουν μολυνθεί, ή από μιασμένες επιφάνειες και υλικά με βιολογικά υγρά από άτομο μολυσμένο με τον ιό Marbourg.
ΕΡ: Δεδομένης της πρόσφατης έξαρσης στη Ρουάντα, πόσο επικίνδυνη είναι η εξάπλωση του ιού Marburg σε άλλες περιοχές με περιορισμένες υγειονομικές υποδομές;
Δ.Π: Αναφορικά με τις περιοχές του πλανήτη, όπως η Ρουάντα, που αναφέρθηκαν κρούσματα και οι υγειονομικές υποδομές είναι περιορισμένες, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει σχετικές συστάσεις αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης, την ενημέρωση της κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας, αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης και τα συμπτώματα της νόσου που προκαλείται από τον ιό Marbourg, τα μέτρα προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας, την επιδημιολογική επιτήρηση, την ανάγκη διεξαγωγής ιχνηλάτησης επαφών, την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για την επιδημιολογική εικόνα, οδηγίες αναφορικά με τη διαχείριση των περιστατικών, διασφάλιση διαθεσιμότητας ατομικών μέτρων προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας, και μέσων για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Παράλληλα συστήνεται εφαρμογή παρόμοιων μέτρων στις γειτονικές χώρες για να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς. Ο ΠΟΥ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με την επιδημική έκρηξη του ιού Marbourg στη Ρουάντα.
ΕΡ: Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα; Ο δικός μας ΕΟΔΥ ποια πρωτόκολλα προτείνει για την αποτροπή της πιθανότητας εξάπλωσης του ιού ειδικά μέσω αεροπορικών ταξιδιών ή εμπορίου;
Δ.Π: Ο ΕΟΔΥ είναι σε διαρκή επικοινωνία με διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας αναφορικά με την ενημέρωση για παρουσία ύποπτων ή τεκμηριωμένων κρουσμάτων από τον ιό Marbourg.
Παράλληλα υπάρχουν πρωτόκολλα σχετικά με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης, ατομικών μέτρων προστασίας από επαγγελματίες υγείας, για τη διαχείριση ύποπτων ή τεκμηριωμένων κρουσμάτων, πρωτόκολλα διάγνωσης, ιχνηλάτησης επαφών, και ενημέρωσης της κοινότητας.
Προς το παρόν ο κίνδυνος για τη χώρα μας και γενικότερα για χώρες που δεν είναι γειτονικές με τη Ρουάντα είναι χαμηλός.
ΕΡ: Ποιες είναι οι διαθέσιμες διαγνωστικές μέθοδοι για τον εντοπισμό των κρουσμάτων του ιού Marburg και κατά την άποψή σας, πόσο γρήγορα μπορούν αυτά να εφαρμοστούν σε περιόδους επιδημίας;
Δ.Π: Οι διαθέσιμες διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν, κυρίως, μοριακές μεθόδους που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του ιού αλλά και ορολογικές μέθοδοι, μέθοδοι καλλιέργειας του ιού αλλά και μέθοδοι ανοσοϊστοχημείας.
Οι μοριακές μέθοδοι είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα σε ένα εργαστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
ΕΡ: Τέλος, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, ή εμβόλια; Ποιες είναι οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για τη μόλυνση από τον ιό Marburg;
Δ.Π: Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμη ειδική θεραπεία, ή εμβόλιο για τη λοίμωξη από τον ιό Marbourg αλλά μια σειρά νέων υποψηφίων θεραπειών είναι υπό διερεύνηση και, συνεπώς, αναμένονται εξελίξεις στο προσεχές μέλλον.
Προς το παρόν προκαλεί μικρής έκτασης επιδημικές εκρήξεις, αλλά η τρέχουσα κατάσταση έχει οδηγήσει στην προτροπή να αναπτυχθούν εμβόλια έναντι του ιού Marbourg.
Φωτογραφία: iStock