Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές του Καμερούν έπειτα από την ανίχνευση δύο κρουσμάτων υπόπτων για λοίμωξη από τον ιό Μάρμπουργκ – ένα σπάνιο, αλλά ιδιαίτερα μεταδοτικό παθογόνο, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Πρόκειται για δύο 16χρονους εφήβους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, από την πόλη Olamze στα νότια σύνορα της χώρας. Κανένας από τους δύο δεν έχει ταξιδέψει στην Ισημερινή Γουϊνέα, απ’ όπου ξεκίνησε η παρούσα επιδημία του ιού.
Οι δύο έφηβοι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Το ίδιο και 42 άνθρωποι του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους, που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας του Καμερούν Robert Mathurin Bidjang. Και πρόσθεσε ότι τα δύο ύποπτα περιστατικά ανιχνεύθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου.
Το Καμερούν είχε περιορίσει την περασμένη εβδομάδα τις μετακινήσεις στα σύνορά του με την Ισημερινή Γουϊνέα, όταν έγινε γνωστό ότι ξέσπασε επιδημία του Μάρμπουργκ στη χώρα. Η επιδημία αυτή έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 9 ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης 16 ύποπτα κρούσματα. Συνολικώς 4.000 άνθρωποι, εξ άλλου, έχουν τεθεί σε καραντίνα στα σπίτια τους.
«Η επιτήρηση στο πεδίο έχει ενταθεί», δήλωσε ο Dr. George Ameh, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ισημερινή Γουϊνέα.
Τι είναι ο ιός
«Ο ιός Μάρμπουργκ είναι πάντοτε πολύ σοβαρός και ανησυχητικός. Το γεγονός ότι η παρούσα επιδημία ξέσπασε κοντά σε διεθνή σύνορα εντείνει τον προβληματισμό», δήλωσε ο Dr. Jimmy Whitworth, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Ο ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα, το άλλο παθογόνο που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρόκειται κατά βάση για μία ζωονόσο, δηλαδή μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους.
Ο ιός Μάρμπουργκ μεταδίδεται επίσης και από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μετά από επαφή με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών. Η λοίμωξη από τον ιό εκδηλώνεται απότομα με:
- Υψηλό πυρετό
- Σοβαρό πονοκέφαλο
- Σοβαρή κακουχία
Πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρά αιμορραγικά συμπτώματα μέσα σε μία εβδομάδα. Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου μεταξύ ανθρώπων αυξάνεται στα τελευταία στάδια της νόσου.
Ο ιός Μάρμπουργκ έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Έφτασε έως το 80-90% σε προγενέστερες επιδημίες στην Αφρική. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εμβόλια ή αντιϊικές θεραπείες για την αντιμετώπισή του.
Φωτογραφία: iStock