Λεπτομέρειες για την απώλεια δύο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν μολυνθεί με τον επικίνδυνο ιό Nipah στο Μπανγκλαντές και δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή, έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Τα περιστατικά συνέβησαν στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά η αιτία του θανάτου των δύο ασθενών επιβεβαιώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου. Οι δύο ασθενείς κατάγονταν από διαφορετικές περιοχές και δεν συσχετίζονταν επιδημιολογικά μεταξύ τους, διευκρινίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Οι δύο ασθενείς ήταν ένας 38χρονος άνδρας και ένα 3χρονο κοριτσάκι. Ο 38χρονος παρουσίασε συμπτώματα στις 11 Ιανουαρίου. Διακομίσθηκε νοσοκομείο της περιοχής του στις 16 Ιανουαρίου, αλλά όταν επιδεινώθηκε μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Ντάκα. Κατέληξε στις 28 Ιανουαρίου – σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επιβεβαίωση ότι ήταν μολυσμένος από τον ιό Nipah.
Οι έρευνες των Αρχών αποκάλυψαν πως είχε καταναλώσει ακατέργαστο χυμό από κορμό χουρμαδιάς στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η πρακτική αυτή, που συνηθίζεται σε πολλές ασιατικές χώρες, είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου. Και αυτό διότι οι κορμοί μολύνονται από τις νυχτερίδες-φορείς του ιού.
Οι Αρχές δεν εντόπισαν κανένα άλλο κρούσμα, μεταξύ 91 ανθρώπων που είχαν έρθει σε στενή επαφή με τον άτυχο 38χρονο. Οι λοιμώξεις από τον ιό Nipah στο Μπανγκλαντές συνήθως καταγράφονται την εποχή της συγκομιδής του χυμού της φοινικιάς.
Διαβάστε ακόμα Άρχισε η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους με πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Nipah
Και το 3χρονο κοριτσάκι
Με τον ίδιο τρόπο μολύνθηκε και το δεύτερο θύμα του ιού. Το 3χρονο κοριτσάκι είχε μπει στις 30 Ιανουαρίου στην απομόνωση νοσοκομείου της Ντάκα – σχεδόν 48 ώρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Την επομένη ημέρα επιβεβαιώθηκε η μόλυνσή του από τον ιό Nipah και λίγη ώρα κατέληξε. Οι συγγενείς και φίλοι του μωρού (συνολικώς 67 άνθρωποι) βγήκαν αρνητικοί στον ιό.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό στο Μπανγκλαντές είναι μέτριος, κυρίως επειδή οι ντόπιοι εξακολουθούν να πίνουν ωμό χυμό από κορμό χουρμαδιάς.
Οι λοιμώξεις από τον ιό Nipah στο Μπανγκλαντές συνήθως καταγράφονται την εποχή της συγκομιδής του χυμού. Η συγκομιδή γίνεται από Νοέμβριο έως Μάρτιο.
Οι ντόπιοι ξύνουν τον κορμό και χρησιμοποιώντας έναν μικρό, ξύλινο σωλήνα συλλέγουν τον χυμό σε ένα πήλινο δοχείο. Στη συνέχεια τον πίνουν ως έχει. Το πρόβλημα είναι ότι οι νυχτερίδες συχνά καραδοκούν για να πιουν από τον χυμό που ρέει από τον κορμό. Ωστόσο μέσω του σάλιου και των ούρων τους μπορεί να αποβάλλουν τον ιό Nipah, μολύνοντας εν συνεχεία όποιον πιει τον χυμό.
Δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες για τον ιό, ο οποίος έχει ταξινομηθεί σε εκείνους για τους οποίους απαιτούνται επειγόντως και τα δύο.
Φωτογραφία: iStock