Ιός που προκαλεί παράλυση παρουσιάζει έξαρση στις ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
Ιός που προκαλεί παράλυση παρουσιάζει έξαρση στις ΗΠΑ
Ένας ιός του αναπνευστικού, που μερικές φορές προκαλεί παράλυση στα παιδιά, εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, εγείροντας ανησυχίες για την πιθανότητα να αυξάνονται οι ασθένειες που μοιάζουν με την πολιομυελίτιδα.

Στα λύματα ανιχνεύεται σημαντική κλιμάκωση ενός εντεροϊού που ονομάζεται D68, ο οποίος, σε σπάνιες περιπτώσεις, έχει συνδεθεί με οξεία χαλαρή μυελίτιδα (AFM), μια ασυνήθιστη, αλλά απειλητική για τη ζωή νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση.

Η ασθένεια επηρεάζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί σοβαρή αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, κάτι που συμβαίνει συχνότερα σε μικρά παιδιά.

«Ανιχνεύουμε νουκλεϊκά οξέα EV-D68 στα λύματα πλέον σε όλη τη χώρα και τα επίπεδα αυξάνονται», ανέφερε η Alexandria Boehm, διευθύντρια προγράμματος του WastewaterSCAN, ενός μη κερδοσκοπικού δικτύου παρακολούθησης, και καθηγήτρια πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που υποδηλώνει ότι η χώρα μπορεί να δει αύξηση των κρουσμάτων AFM φέτος, λέει η  Caitlin Rivers, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins.

«Η δεύτερη ένδειξη», προσθέτει, «είναι ότι είναι η κατάλληλη εποχή του έτους», υπό την έννοια ότι, ιστορικά, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα της συγκεκριμένης πάθησης.

Το στέλεχος D68 του εντεροϊού άρχισε να προκαλεί σοβαρά προβλήματα το 2014, όταν οι ΗΠΑ είδαν, για πρώτη φορά, έξαρση της AFM στα παιδιά. Εκείνη τη χρονιά διαγνώστηκαν 120 παιδιά με την πάθηση. Και για την παράλυση δεν υπάρχει γενική ή ειδική θεραπεία. Ακόμη και μετά από χρόνια εντατικής φυσικοθεραπείας, πολλοί μένουν με αναπηρίες που αλλάζουν τη ζωή τους.

Ένας ιός – μυστήριο

Αν και από τότε αναφέρονται δεκάδες κρούσματα κάθε χρόνο, έξαρση καταγράφηκε πάλι το 2016 (με 153 κρούσματα) και το 2018 (με 238 κρούσματα).

Το μοτίβο σταμάτησε το 2020, όταν η χώρα μπήκε σε lockdown λόγω της πανδημίας της Covid, που περιόρισε δραστικά την εξάπλωση του ιού. Εκείνη τη χρονιά, καταγράφηκαν μόλις 32 κρούσματα. Η εξάπλωση του D68 επιταχύνθηκε και πάλι το 2022, καθώς αίρονταν τα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, περιέργως, δεν ακολούθησε αύξηση των κρουσμάτων AFM.

«Είδαμε τον ιό που στο παρελθόν προκαλούσε τα κρούσματα AFM, αλλά δεν είδαμε κρούσματα AFM που να σχετίζονται με αυτόν», λέει ο Δρ Kevin Messacar, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο, ο οποίος αντιμετώπισε μερικά από τα πρώτα κρούσματα AFM το 2014.

Θα μπορούσε να είναι ότι ο ίδιος ο ιός έχει αλλάξει ή ότι έχουν εκτεθεί σε αυτόν περισσότεροι άνθρωποι και έχουν πλέον ένα επίπεδο ανοσίας στον D68, λέει ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής το 2024, έχουν επιβεβαιωθεί 13 κρούσματα AFM, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Από το 2014, έχουν καταγραφεί συνολικά 758 κρούσματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι εκατοντάδες οικογένειες και τα παιδιά τους έχουν μείνει με μόνιμη παράλυση εξαιτίας ενός ιού.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μικροβιακή αντοχή: Αύξηση 70% στους θανάτους από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ως το 2050 [μελέτη]

Τι να κάνετε αν το παιδί σας βήχει συνέχεια: Οι πιθανές αιτίες και οι θεραπείες

Σκύλος και άνθρωπος συγχρονίζονται εγκεφαλικά όταν κοιτάζονται στα μάτια