Τον θάνατο ενός ακόμα ασθενούς προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, ενώ μόλυνε δεκάδες ακόμα άτομα όλων των ηλικιών. Ο ιός σαρώνει κυρίως την Κεντρική Μακεδονία, ενώ καταγράφονται περιστατικά και στη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 15. Όλοι οι ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι (άνω των 74 ετών) και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 85 έτη.
Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλα, συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων έφτασε πλέον στα 196 (από 160 την περασμένη εβδομάδα). Από τους ασθενείς αυτούς, οι 122 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 72 έτη. Ο νεότερος ήταν 14 ετών και ο γηραιότερος 96 ετών. Οι εκδηλώσεις που ανέπτυξαν ήσαν:
- Εγκεφαλίτιδα ή/και
- Μηνιγγίτιδα ή/και
- Οξεία χαλαρή παράλυση
Οι υπόλοιποι 74 ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (λ.χ. πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς επίσης χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, από τους 196 ανθρώπους που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου (συμπεριλαμβανομένων των θανόντων), μόνον οι 27 δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία.
Από τους υπόλοιπους, οι 136 έχουν λάβει πλέον εξιτήριο από το νοσοκομείο. Δεκαεπτά άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 7 βρίσκονται στην εντατική. Οι υπόλοιποι 10 νοσηλεύονται σε κλίνες εκτός ΜΕΘ.
Τα κρούσματα ανά περιοχή
Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει μικρός. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που ήταν ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Επομένως ο αληθινός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος.
Όσον αφορά τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, ο ιός του Δυτικού Νείλου τα προκάλεσε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα καταγράφηκαν:
- 85 κρούσματα στην μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα 51 εξ αυτών ήταν περιστατικά με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ
- 16 περιστατικά στην Χαλκιδική (τα 12 με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ)
- 12 περιστατικά στο Κιλκίς (τα 10 με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ)
- 11 περιστατικά στην Πέλλα (τα 8 με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ)
- 8 περιστατικά στην Πιερία (τα 5 με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ)
- 36 περιστατικά στην Ημαθία (τα 18 εξ αυτών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ)
- 4 περιστατικό στις Σέρρες (τα 3 με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ)
- 14 περιστατικά στη Λάρισα (τα 10 με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ)
- 2 περιστατικά στα Τρίκαλα (αμφότερα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ)
- 1 περιστατικό με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ στην Καβάλα
- 1 περιστατικό με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ στην Φθιώτιδα
Υπό διερεύνηση, εξ άλλου, βρίσκονται ακόμα έξι (6) περιστατικά, το ένα εκ των οποίων έχει εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως θεωρείται πιθανό και αναμενόμενο ο ιός του Δυτικού Νείλου να προκαλέσει και άλλα κρούσματα στη χώρα μας το ερχόμενο διάστημα.
Όσον αφορά άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε προκαλέσει κρούσματα στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία.
Φωτογραφία: iStock