Iatropedia

Ιός του Δυτικού Νείλου: 18 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Mosquito skin

Δεκατέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, οι εννιά από αυτούς στην εντατική.

Ολοένα περισσότερους ανθρώπους μολύνει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με σημαντικό αριθμό πασχόντων να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα που τελείωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν 18 νέα κρούσματα.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των εγχωρίων κρουσμάτων της λοίμωξης εφέτος ανέρχεται σε 180. Συνολικώς 27 από τους ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Από τους 180 ασθενείς, οι 132 αρρώστησαν βαριά και είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Οι εκδηλώσεις αυτές είναι κυρίως:

48 ακόμη περιστατικά είχαν πιο ήπια νόσο ή έστω δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Πόσοι νοσηλεύθηκαν

Οι ηλικίες των 121 ανθρώπων που νόσησε έως στιγμής βαριά εφέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου κυμαίνονταν από 4 έως 93 ετών.  Αντίστοιχα, εκείνοι που κατέληξαν είχαν ηλικία 61 έως 93 ετών.

Από τους 180 ασθενείς που μολύνθηκαν από τα κουνούπια και απευθύνθηκαν στους γιατρούς, μόνο οι 15 δεν νοσηλεύθηκαν. Από τους υπόλοιπους, οι 123 έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται:

Έχουν διαγωστεί επίσης τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία). Επιπλέον, τη ζωή του έχασε ακόμα ένας ασθενής που μολύνθηκε από τον ιό, αλλά ο θάνατός του αποδόθηκε σε σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας.

Τα φετινά κρούσματα από τον ιό έχουν καταγραφεί σε 62 δήμους της χώρας μας.

Φωτογραφία iStock