Ιός του Δυτικού Νείλου: Εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη – Στην Ελλάδα οι περισσότεροι θάνατοι
Ο ιός του Δυτικού Νείλου ανιχνεύθηκε εφέτος σε περισσότερες περιοχές της Ευρώπης από ποτέ, προκαλώντας σχεδόν διπλάσια κρούσματα απ’ ό,τι το 2023, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι εφέτος τα κρούσματα είναι περισσότερα απ’ ό,τι ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών. Η μοναδική χρονιά της τελευταίας δεκαετίας που καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά ήταν το 2018.
Μεταξύ των χωρών που μαστίζει ο ιός του Δυτικού Νείλου συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Είναι η δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων, αλλά η πρώτη σε αριθμό θανάτων. Μάλιστα εφέτος οι νεκροί από τον ιό στη χώρα μας είναι διπλάσιοι απ’ όσους έχει η Ιταλία, που έχει τα διπλάσια κρούσματα από εμάς!
Το ECDC επισημαίνει ακόμα ότι εφέτος ανιχνεύθηκαν εγχώριες μολύνσεις σε 180 περιοχές 18 χωρών. Είναι η μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των μολυσμένων κουνουπιών που έχει αναφερθεί ποτέ σε μία χρονιά.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά κρούσματα και σε περιοχές όπου ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν υπάρξει. Μεταξύ αυτών των περιοχών συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά η Θεσπρωτία, η Ρώμη και η Νάπολη.
Εκτός από τα εγχώρια κρούσματα, εξ άλλου, υπάρχουν και εισαγόμενα από ταξιδιώτες που προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Ενδεικτικά έχουν βρεθεί ασθενείς από Ινδία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τυνησία κ.λπ.
Ποιες χώρες είχαν τα περισσότερα
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε κρούσματα σε 14 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Πρόκειται για τις Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία. Υπήρξαν επίσης κρούσματα και σε μερικές γειτονικές χώρες.
Συνολικώς αναφέρθηκαν 1.202 εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης από τον Μάρτιο έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2024. Οι 10 χώρες με τα περισσότερα έως εκείνη την ημερομηνία (σ.σ. τώρα έχουν αυξηθεί κι άλλο) είναι:
- Ιταλία (422 κρούσματα)
- Ελλάδα (2020)
- Ισπανία (114)
- Αλβανία (102)
- Ουγγαρία (101)
- Ρουμανία (71)
- Σερβία (53)
- Αυστρία (34)
- Τουρκία (30)
- Γαλλία (27)
Την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαν αναφερθεί μόλις 681 κρούσματα στην Ευρώπη. Όσον αφορά τους θανάτους ανήλθαν σε 88 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Από αυτούς:
- 31 είχε η Ελλάδα
- 16 η Ιταλία
- 13 η Αλβανία
- Από 10 η Ρουμανία και η Ισπανία
- Από 2 η Βουλγαρία, η Σερβία και η Τουρκία
- Από 1 η Γαλλία και η Βόρεια Μακεδονία
Το προφίλ των ασθενών
Όπως παρατηρήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι που προσέβαλλε ο ιός του Δυτικού Νείλου ήταν άνδρες. Η ηλικία τους ήταν συνήθως άνω των 65 ετών.
Το 92% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία. Η θνησιμότητα έφτασε στο 8%. Νευρολογικά προβλήματα λόγω του ιού ανέπτυξε το 70% των ασθενών. Το γεγονός αυτό είναι αναμενόμενο, επισημαίνει το ECDC, δεδομένου ότι συνήθως απευθύνονται στους γιατρούς οι ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.
Φωτογραφία: iStock